Tahrir & den Egyptiska revolutionens efterdyningar

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Tahrir & den Egyptiska revolutionens efterdyningar

Det är svårt att besöka den egyptiska huvudstaden utan att passera Tahrir torget. Det är här som den mesta av Kairos trafik passerar varje dag, och det är även här som Nationalmuseet, det Egyptiska Museet, mest känd för Tutankhamons mask och antikens egyptiska mumier, ligger. Men nu finns det en anledning till att lägga torget överst på listan över besöksvärda platser: För det var på Tahrir torget som den egyptiska revolutionen ägde rum i början av året.
Under de 18 dagar – Det var så länge det tog för egyptierna att göra sig fri från Hosni Mubarak, en av Mellanösterns längst regerande diktatorer – stod Tahrir-torgeti fokus. Det var här egyptens ungdomar skanderade sina slagord och campade under två veckor innan man under regimens sista dagar anfölls av regimtrogna ligister från häst och kamel-rygg i det som kommit att kallas för ”kamel-slaget”. Det var på Tahrirtorget man med sitt blod tillsist fick betala för frihet och demokrati, som möjliggjorde den sk ”arabiska våren”.
Även om demonstranterna och konstnärerna nu lämnat torget är det ändå väl värt ett besök! Inte för att det finns något fysisk monument att beskåda (Det talas visserligen om ett framtida monument för revolutionen men ännu har ingenting konkret beslutats, ännu…), Nej, torget är värt ett besök för sin symbolvärde, och att sitta på ett café invid torget som banade väg för det nya egypten känns stort! Är du intresserad av graffiti och revolutionskonst kan jag rekommendera så en Facebook-grupp vid namn Revolution Graffiti (www.facebook.com/GraffitiEgypt) som gjort ett fantastiskt jobb med att dokumentera revolutionens konst innan det städas bort.
Den egyptiska revolutionen kretsade, åtminstone fysiskt, runt Tahrir torget. Och därför är det väl inte direkt någon överraskning att det var det Egyptiska Museet som genom sitt läge alldeles invid torget, blev landets mest påverkade turistmål.
Under minst en gång under revolutionsdagarna lyckades tjuvar ta sig in och stjäla ur montrarna, lyckligtvis har dock det mesta av stöldgodset nu återlämnats och Museet har åter öppnats för allmänheten. (jag var själv där ett antal ggr i början av April) På andra håll i staden, är även andra platser, Pryamiderna och museer nu åter öppna på normala tider. (med vissa fåtaliga undantag; Bait Al Kritliya / Gayer-Anderson Museum och Museet för Islamisk Konst i Kairo, liksom det Romerska Museet och Mahmoud Said museet i Alexandria, även om alla dessa nu ligger i startgroparna för att åter slå upp sina portar.
Nattlivet är åter pulserande i huvudstaden, och utegångsförbudet som infördes under revolutionen och som successivt lyftes under våren är numer helt hävt.
I Hurgada och Sharm el-Sheikh liksom andra turistorter längsmed Röda havskusten, påverkades (förutom tomma stränder) knappt alls utan höll och håller öppet som vanligt. Dock dippade naturligtvis turismen till Egypten rejält under våren, men har nu återhämtat sig betydligt snabbare än vad vad många bedömare befarade under ”revolutionsmånaderna”.
Johannes Lundin (LundinOrient)

Lämna ett svar