Tre Damer och en mördad Greve i Egypten…

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Tre Damer och en mördad Greve i Egypten…

Vill uppmärksamma alla er egyptenintresserade om en 91 författardebutant som skriver om sitt liv i Egypten.
Inger Possenius Bichara kom att ”bli gift” i uttryckets sanna bemärkelse! Inger possenius bichara
Hennes man var egyptisk parlamentariker och familjen kom att bo granne med den egyptiske presidenten Nasser under 6o talet. Det här är en bok jag sannerligen ska få tag på snarast.
Det finns så många spännande (oftast kvinnliga) levnadsöden att ta del av från Egypten. För ett par år tredamersedan kom Anne Edlstams”Tre damer i Kairo” som skildrar en familjs möten med egypten under tre generationer.
Och nyligen gavs även boken ”Vivi den sagolika botanisten” ut, som handlar om Vivi Täckholm som kom att bli en respekterad och beryktad professor vid Cairo University under många år.  – även den en bok att rekomendera inför en Kairoresa!
När man bor i Kairo så är det oftast historier om dessa svenska kvinnor man möter.
Bland annat den om Fröken Berlin, som under 20-30 talen lade grunden till gymnastikundervisningen i de egyptiska skolorna (fortfarande kallas därför gymnastiken även inom armén för ”Svensk Gymnastik”.)
Själv råkade jag, av en slump, i en sliten trappuppgång mitt i centrala kairo hitta en gammal dammig emaljskylt, uppskruvad på väggen- som fortfarande förklarar att denna byggnad var sätet för Svenska Physio-terapeftiska Institutet, samt även en skola i vett och etikett…

I den lilla Siwa Oasen har jag många gånger träffat Mdm Zakia, som gifte sig med Egyptens säkerhetsminister under 50-talet, och tvingades avsäga sig sitt svenska medborgarskap på grund av mannens säkerhetsklassade arbete. Hon driver nu ett av hotellen i den lilla öken Oasen.
I början av seklet uppfostrades ingen mindre än blivande Kung Farouk av en svensk barnsköterska som även hon kom att bli Kairo trogen under många år. Och i kairo startar ytterligare en svenska den första flickskolan.  Och under en av

Genralkonsul von Gerber

Genralkonsul von Gerber


mina många ”arkeologiska” efterforskningar i de många boklådorna vid Ezbekeyya, hittade jag i en gammal telefonlista från 1907 -en Svensk greve som var en av de då mycket få lyckligt lottade att ha ett eget telefonnummer! Han var även en av ön/stadsdelen Zamaleks första utländska innvånare.
Och så har vi från Alexandria den märkliga och legendariska historien om generalkonsul Von Gerber, som blev rik på att sälja gasolbrännare till Indien och importera trä till Egypten. Att han småningom skulle hittas mördad (officiellt dog han av hjärnblödning) i sitt badrum under märkliga omständigheter gör ju inte historien sämre- och jag har  lyckats komma över de bilder på den upekade mördaren som finns med i den snabba polisutredningen som gjordes – men jag skall skriva mer om detta senare!
Nå, det finns med andra ord mycket spännande att både läsa och gräva vidare i för er som vill komma Egypten ännu närmare!
Mvh Johannes Lundin / Egyptenguiden

Läs mer om Ingrid Possenius Bichara i SVD
Tags: , ,

Lämna ett svar