Guide till Luxor

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Guide till Luxor

De flesta människor tänker på Kairo och de stora pyramiderna i Giza när de tänker på det gamla Egypten, men de faraonska dynastiernas hjärta låg faktiskt  mycket längre uppför Nilen vid Thebe. Thebe var den styrande huvudstaden i det gamla Egypten under dess mest dominerande epoker, med början under det gamla kungariket för 4500 år sedan, och är hem för två av rikets mest aktade tempel i Karnak och Luxor. De flesta av Egyptens gudomliga härskare är också begravda i närheten, i det berömda Kungarnas Dal.
Vi Svenskar har inte riktigt förstått att en resa till Luxor inte behöva innebära stressiga endagars turer från Hurghada, eller ett kort stopp under en Nilkryssning.
Luxor är en av kolonialtidens stora semesterorter, och det inte utan orsak och har fortfarande mer att erbjuda för mer än en hel vintersemester, med ett behagligt åretrunt varmt klimat där solen är garanterad, uppvärmda pooler vid Nilstränderna, och några av världens mäktigaste monument, gravar och tempel.
Klimat
Klimatet i Luxor är soligt året runt utan något regn att tala om. Sommarmånaderna från juni till slutet av september kan vara mycket varma för att kulminera i augusti. Generellt ligger temperaturerna vid denna tid är över 35 grader och faller sällan under 30 gradersstrecket på kvällen. Alldeles nere vid Nilen är det dock behagligt då flodens kalla vatten svalkar luften.
Den kallaste tiden på året är i januari då dagstemperaturen oftast ligger runt 21 grader, för att nattetid sjunka till 13 grader. En kofta eller lättvikts jacka rekommenderas för kvällarna under vintern.

Tags: , , , , ,

Lämna ett svar