Valarnas Dal – Wadi Al-Hitan

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Wadi AL-Hitan – ’Valarnas Dal’, utanför Kairo är ett mycket välbevarat och spännande paleontologiskt område som närmast kan liknas vid ett helt friluftsmuseum nedsänkt i marken i en fantastisk natur.
wadi al Hitan karta
För miljontals år sedan utgjorde dalen havsbotten i det forntida Tethys-havet, och här hittar man nu hundratals fossil av den undergrupp av valar, archaeoceti; som en gång levde här och vars fossil ger belägg för teorin att valarna tidigare var landlevande däggdjur innan de åter utvecklades för ett liv i havet.
wadi al hitan fossil dorudon atrox val
Här i dalen finns allt från enstaka ben till hela skelett: fossil som ger en mängd information om valar som landlevande varelser. Fossilerna i dalen visar att just dessa valar hade små bakbenen och tänder som liknar andra landlevande däggdjurs till skillnad från de valar som finns i dag.
Det finns också fossil av många andra växter och djur, även om det är just valfossilerna som är de mest betydelsefulla som belägg för evolutionen.
wadi al Hitan Dorudon atrox val
Landskapet runt dalen är också mycket fascinerande . Dalen ligger inbäddad i öknen omgiven av klippor och höjder. Ett av bergen i området heter Garet Gohannam, vilket betyder ”helvetesberget” och höjer sig över dalen och är ett fantastiskt landmärke då det det lyser eldrött under solnedgångarna. Vind och regn har under årtusenden format och slipat ned sandsten, slamsten, och kalkstensklippor till unika geologiska formationer i olika jordnära färger, en process som först kom att frilägga de hundratals fossilerna i området. Därefter har arkeologer och paleontologer mödosamt och med stor omsorg arbetat med att frilägga många fler fossiler i dalen.
wadi al hitan valdalen visitors center
Även om Val-dalen är uppförd på UNESCO:s världsarvslista så har dalen endast ca 1000 besökare per år, vilket gör den till en av Egyptens bäst bevarade hemligheter. Belägen, i princip, ”mitt ute i ingenstans” ligger dalen djupt inne i öknen sydväst om Kairo. Man når dalen på en guidad tur från Kairo; efter en drygt två timmars bilfärd efter landsväg besöker man sedan dalen antingen till fots, eller från kamelrygg, eller medels 4-hjulsdriven jeep.
wadi al hitan klippa