Ramses II:s dödstempel ("Ramesseum")

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

 
Ramesseums tempelområde som omgavs av en över 3 meter tjock mur av soltorkat lertegel utgjordes av ramses II:s dödstempel, ett litet palats i södra hörnet, omfattande förrådsbyggnader i norr, väster och söder och dessutom ett litet dubbeltempel byggt av Set I och som numera bara består av fundamenten vid dödstemplets norra mur.
ramesseum i taggNumera kommer man in i templet via 2:a gården och man bör alltså gå åt vänster till den första gården för att börja besiktningen med 1:a pylonen i öster. Den är av sandsten och utsidorna är nästan helt förstörda. Passagen som delvis är klädd med kalkspat går till I:a gården där pylonens insida är dekorerad med scener från slaget vid Kadesch (i ett av Ramses II:s tempel är detta bara vad man kan vänta sig, jfr Abu Simbel, Abydos, Luxortemplet etc.). På gårdens norra sida bildas en pelargång av 11 väldiga Osirispelare och på den andra står 2 kolonnrader som fungerar som portik in till palatsets söder om gården. På vänster sida om rampen som går fram till 2:a pylonen stod tidigare en 18 meter hög Ramsesstaty och de nedfallna resterna känns fortfarande överväldigande.
ramesseum iPå utsidan av 2:a pylonen skildrades ursprungligen det fredsfördrag som Ramses II slöt med hettiterna och på insidan inne på 2:a gården kan man fortfarande se scenerna från krigen mot hettiterna och ovanför dessa Min-festen.
2:a gården kantas i söder och norr av vardera en dubbel kolonnad och i öster och väster av Osirispelare med ytterligare en bakre kolonnrad på den västra sidan. Tidigare fanns tre ramper som ledde upp till pelarsalen. Bredvid dessa stod ursprungligen kungastatyer av svart granit och fortfarande finns ett huvud kvar med uttrycksfulla ansiktsdrag och rödmålade läppar. Hypostylens mittskepp bärs upp av papyruskolonner och sidoskeppen av knippekolonner och tidigare kantades salen på båda sidor av en lång rad kapell. I undre registret på västra väggen ses en festprocesion med kungens söner och prinsessan Bint-Anat. Västerut från pelarsalen följer tre rum i svit med vardera 8 bärande kolonner och bakom dem det allra heligaste. Reliefer på östra väggen i det första rummet, som kan ha varit templets bibliotek, föreställer processioner med den thebanska triadens heliga barkar och även med den förgudligade Amenophis I:s och Ahmes-Nefertaris gudabåtar. På västra väggen sitter Ramses II under perseaträdet på vars blad Amon, Thot och skrivkonstens gudinna Seschat skriver sina namn. I taket finns 2 viktiga astronomiska bilder. Av det andra förrummet finns det mycket litet kvar och av de följande rummen i sviten bara resterna av fundamenten.
Läs mer om tempel och Monument i och kring Luxor:
Thebe

[custom-facebook-feed]