Memnonstoderna (Amenophis III:s dödstempel)

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

På höger sida om vägen när man åker åt väster från lokalfärjans tilläggsplats reser sig de s.k. Memnonstoderna. De här båda sittande kungastatyerna som ursprungligen höggs ut ur varsitt stort block av röd kvartsit och som en gång var ca 20 meter höga (med sockel) stod framför Amenophis III:s dödstempel som hade byggts av Amenophis-sa-Hapu, en lärd man och byggmästare som senare hyllades som gud (skrivarstatyer och ett uttrycksfullt ”åldersporträtt” av honom finns i museerna i Luxor och Kairo [2014, nedre våningen, sal 14]). Av själva templet finns numera nästan ingenting kvar.
Båda statyerna flankeras av Mutemwija, kungens mor (t.v.) och hans hustru Teje (t.h.) och mellan benen på honom står ytterligare en kvinnlig figur. På tronens sidostycken framställs ”de båda ländernas enande” med att Övre och nedre Egyptens båda vapenväxter knyts ihop av 2 Nilgudar.
memnon amenhopis III hous of million years
Namnet har stoderna fått därför att kungens förnamn påminner så mycket om den sägenomspunne Memnon, han som var son till den grekiska morgonrodnadens gudinna Eos (Aurora) och Thitonus och som skall ka kämpat mot grekerna som etiopiernas härförare i kampen om Troja. Av de 107 grekiska och latinska besökarinskrifterna kan man se att den norra kolossen under den grekisk-romerska perioden var en populär turistattraktion på grund av den vemodigt klagande sång som han gav ifrån sig varje morgon och som tolkades som en hälsning till Eos från den i Troja stupade sonen. Detta fenomen hade troligen uppstått genom temperaturskillnader i sprickorna i stenen efter en jordbävning år 27 f.Kr. och det försvann när kejsar Septimus Severus (193-211) efter ett besök vid statyn lät restaurera den. Det enda som finns kvar av dödstemplet bakom stoderna är en återupprest dedikationsstele på västra sidan av området och en krokodilsfinx som ligger alldeles vid sidan av vägen men ofta döljs av säven. En jätteskarabé av röd granit som kommer här ifrån har ställts upp vid den heliga sjön i Karnak och flera andra föremål finns på Egyptiska museet i Kairo (2014), t.ex. statyer av gudinnan Sechmet och tre kolossalstatyer av kungen. Huivudet till en monumental rosengranitstaty av kungen har förts till museet i Luxor.
Läs mer om Thebe:
Thebe

[custom-facebook-feed]