Templet i Deir el Medina

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Det lilla templet i Deir el-Medina var länge bebott av kiptiska munkar, varför själva byggnaden fortfarande är i relativt gott skick. Templet som framför allt var vigt åt Hathor och Maat ligger innanför en omslutande yttermur som var byggd av soltorkat lertegel och anlagd i bågar för stabilitetens skull. Ingångsportalen på östra sidan restes under Ptolemaios XII Neos Dionysos och från porten hade denne låtit bygga en ramp ovanpå byggresterna från Nya riket (Ramoses kapell) fram till det 16 x 10 meter stora och ca 4 meter höga sandstenstemplet. Samme Ptolemaios lät också dekorera utsidan av tempelingången som mynnar i en hall som bärs upp av 2 kolonner.
Ingången till pronos flankeras av 2 papyruskolonner som binds ihop med sidoväggarnas 2 Hathorpelare med kolonnskrank. Relieferna på skranken visar Ptolemaios VI Philometor tillsammans med de som gudar hyllade lärde männen Amenophis-Sa-Hapu och Imhotep.
I pronos södra vägg finns en trappa upp till taket där ljuset i trapphuset kommer från ett fönster vars stengaller dekorerats med Hathorhuvuden. Relieferna visar Ptolemaios VI Philometor, Ptolemaios VIII Eurgeres II och Kleopatra II inför gudarna.
På ingångsarkitraven finns reliefern med 4 bevingade djur som skall föreställa de 4 vindarna: ökenvinden är en skalbagge med vädurshuvud, nordan en 4-hövdad vädur, sydvinden ett lejon och västanvinden en fågel med vädurshuvud. I templet finns tre kapell med dekorationer från Ptolemaios IV Philopator och Ptolemaios VI Philometor, alla vigda åt Hathor, Maat och andra gudar med anknytning till dödsriket.
I södra naos finns reliefer på västra väggen som föreställer ”dödsrikets dom”. Två Maat-gudinnor leder den döde fram till vågen där hans hjärta vägs medan Maats fjäder, tecknet på rättfärdighet och sanning, som motvikt. Detta sker under uppsikt av Horus, Anubis och Thot som skriver ned domen. ”Slukerskan”, en underjordsdemon i flodhästgestalt, väntar på hjärtat som tillfaller henne om den prövade befinns skyldig och döms till evig förintelse. Till höger tronar Osiris som den högste domaren.
Längs med templet i söder ligger en tegelbyggnad med ett enkelt bågformat tak, ett mammisis. Det är bara väggmålningarna på norra väggen som finns kvar och de föreställer Ptolemaios IX Soter II och Kleopatra III framför Hathor med barnet, Maat, Horus och den thebanska triaden.
tempel deir el medinah

[custom-facebook-feed]