Ptah-hoteps mastaba

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

 
Den här graven är hör hemma under den 5:e dynastin och var ämnad för den högt uppsatte ämbetsmannen Achet-hotep och hans son Ptah-hotep, som fått ge namn åt graven.
OLYMPUS DIGITAL CAMERADe endast halvfärdiga väggdekorationerna i en av korridorerna gör det lätt att följa stadierna i den tidens reliefteknik, medan man i Ptah-hoteps offerkammare åter kan njuta av mästerligt utförda välbevarade väggreliefer som av många t.o.m skattas högre än relieferna i Tis gravkapell.
På Norra väggen kan man se Ptah-hotep som gör morgontoalett, musikanter, tjänare, offerbärare och slakt av offerdjur. Bilderna på Östra väggen anses vara gravens vackraste och låter den tidens vardagsliv återuppstå inför betraktarens ögon, liksom det också betraktas av gravherren själv. Här återges papyrusskörden, vinskörden och vinpressning, fågel- och fiskefångst, jakt, boskapsskötsel och pojkar som bjuder honom något att dricka. Här har överste bildhuggaren Ni-anch-ptah, som skänkt eftervärlden detta konstverk, förevigat sig själv, något som är mycket sällsynt.
 
Den södra väggen visar gravherren till bords, offer och gåvor som bärs fram liksom offerscener. Mellan de båda skendörrarna på västra väggen sitter Ptah-hotep återigen framför ett överdådigt dukat bord och även här kan man se prästerna, offerbärarna och en förteckning över offren. Liknande scener pryder också väggarna i Achet-hoteps offerkammare.


 
Läs mer om Sakkara:

[custom-facebook-feed]