Fakta / Praktiskt

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Till El Gouna  kan du resa: Hela året
Flygtid: Ca 5 timmar och 30 minuter från Stockholm.
Transfer: Flyget landar utanför Hurghada.
Transfer från flygplatsen till hotellen i El Gouna tar ca 30 minuter (25 km) med buss eller minibuss. P.g.a. att formaliteter och pass- samt säkerhetskontroll tar lång tid måste man vid hemresan vara på flygplatsen i mycket god tid varför väntetid uppstår.
Tidsskillnad: Svensk tid +1 timme.
Valuta & kreditkort: Egyptiska pund (EGP). Gångbar valuta på resmålet är EGP och euro. Det bästa att ha är EGP så slipper man få dålig växlingskurs. Det finns två typer av banker i El Gouna: Vanliga banker och hotellbanker. De flesta vanliga banker hittar du downtown. Om du bara vill växla pengar går det bra att vända sig till en hotellbank. De större hotellen har ett eget bankkontor, de mindre ett skrivbord i entrén. Staten reglerar kurserna. Ingen växlingsavgift tas ut. Om man däremot vill ta ut kontanter på sitt kort tas en avgift ut på 10 procent. Uttagsautomater finns downtown och på några av de större hotellen.
Folkmängd: El Gouna har ca. 15.000 invånare
Huvudstad: Kairo
Språk: Arabiska och engelska
Religion: 90 % muslimer, 10 % kristna
Pass & visum: För alla svenska medborgare (oavsett ursprung) krävs visum till Egypten. Turistvisumet, som erhålls vid ankomst till
landet, ges till svenska medborgare på flygplatsen i form av ett frimärke i passet. Observera att det kan ta lite tid med visum och bagage.
Vaccinationer: Jag rekommenderar vaccination mot hepatit A
och B för längre vistelser i landet. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser.
Väder & klimat: Ökenklimat. I Egypten skiner solen nästan varje dag, året runt. Somrarna (maj-september) kan vara extremt varma och det är inte ovanligt att temperaturen överstiger 40 grader. Först i november börjar det bli svalt igen, speciellt på nätterna. Januari är den kallaste månaden och då ligger dagstemperaturen någonstans mellan 15-25 grader, medan den på natten kan gå ända ner till noll grader, i alla fall i öknen. I turistorterna blir det sällan kallare än ca 10 grader. Det kan däremot blåsa, så glöm inte att ta med en varm tröja eller en lätt jacka om du planerar en semester under vintermånaderna.
El: 220 V
Ambassad och turistbyrå:
Egyptiska ambassaden
Strandvägen 35
14 56 Stockholm
08 – 459 98 60
Webbplats www.egyptembassy.se
Egyptiska Ambassadens Turistbyrå
Drottninggatan 65, Box 3081
103 61 Stockholm
Telefon 08 – 10 25 48

Läs mer om El-Gouna i Egypten