Shopping i El Gouna

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

I El Gouna finns inga myllrande marknader eller basarområden. Orten är uppbyggd för turister som vill ha en ”hassle free vaccation”, utan påflugna försäljare och långdragna prisdiskussioner. Visserligen finns ett litet ”shoppingcenter” downtown där det säljs souvenirer.
Allting här är, i egyptiska mått mätt, ganska dyrt. Det finns också ett antal exklusiva boutiquer i marinan som säljer lite kläder och inredningsprylar till höga priser. Vill du shoppa är Hurghada att rekommendera, där utbudet är större. Med minibuss eller taxi är du där på ca 30 minuter. Här finns det mesta och är du en bra förhandlare kan du göra riktigt bra affärer.
Vattenpipor (shishas)
Shishas finns i alla kvaliteter och färger. Kontrollera så att alla delar medföljer och att du förstått hur shishan fungerar. Oftast får du en rulle kol och ett paket tobak med på köpet, men passa på att köpa med dig mer hem. Både kol och tobak kan du köpa billigt på de flesta basarer och supermarkets. För en shisha av normalgod kvalité bör du inte betala mer än ca 200-250 EGP.
Papyrus 
De gamla egyptierna utvecklade skrivandet och målandet på papyrus till en konst. Än idag lever traditionen vidare. Handmålade papyrus med olika faraoniska motiv hittar du överallt – i hotellshopen, på souken och längs alla större
turiststråk. Kvalitén och priset varierar dock och se upp för den maskintryckta varianten.
Bomull
Egyptisk bomull är världens bästa och det märks på kvalitén på deras t-shirts och frottéhanddukar.
Parfymessens
Många av de kända franska parfymmärkena hämtar själva essensen från Egypten. Hoppa över de dyra mellanhänderna och blanda din egen parfym. Gå gärna runt till flera olika försäljare innan du bestämmer dig. Kvalitén är olika liksom priserna. Som alltid– pruta.
Guld
Egypten är ett av världens guldrikaste områden. Här kan du köpa bra guld, 18 karat till riktigt bra priser. Se dock till att gå till en seriös butik. En av de bästa heter Giorgios Jewellery och ligger i Grand Mall, vid Grand Resort Hotel i Hurghada.
Att pruta
Att pruta är ett måste i Egypten och en självklarhet även för försäljaren. I regel kan man säga att du gör ett bra köp om du får ner priset 50 procent. Visa aldrig att du är intresserad av att köpa varan. Då blir det svårare att få ner priset. Ditt första bud bör ligga långt under det du har tänkt dig att betala. Försäljaren kommer att lägga pannan i djupa vecka och skaka på huvudet. Han sänker sitt pris och du kanske
höjer ditt lite. Så håller man på ett bra tag. Får du inte ner priset, så lägg ifrån dig varan och låtsas som att du är på väg att gå. Då kommer försäljaren att springa efter dig och säga ok. Det är lite teater över det hela, och när man väl kommer igång är det riktigt roligt.
Taxfree
Som turist har du 48 timmar på dig att handla taxfreevaror efter det att du stigit av planet. Närmaste taxfree-butik ligger vid Captain´s Inn Hotel i marinan. Här finns importerade varor såsom alkoholhaltiga drycker, cigaretter och parfymer. Priserna är låga. Glöm inte att ta med passet.
Supermarkets
Nästan alla större hotell har en minimarket inne på området. Det finns också flera mindre supermarkets downtown. Här kan du handla matvaror, hygienartiklar, drycker, vatten etc. Utbudet är långt ifrån överflödigt, men tillräckligt. Allt som är importerat är dyrt.
Prisindex på supermarket
Vatten, 1,5 liter: 5 EGP
Apelsinjuice, 1 liter: 15 EGP
Coca Cola, 1 liter: ca 8 EGP
En limpa bröd: ca 8 EGP
En glasstrut: ca 15 EGP

Läs mer om El-Gouna i Egypten