Guide: Resor till Dahab

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

[put_wpgm id=5]
 
Dahab en mysig Beduinstad
Dahab är en lugn och charmig liten beduinstad alldelses norr om Sharm el Sheikhs pulserande turist-stränder. Här är atmosfären mycket mer avspänd och att tillbringa en dag eller två, eller varför inte veckor under palmerna på som skuggar uteserveringarna som ligger som ett pärlband efter strandlinjen, känns inte konstigt alls. Dahab har den effekten, det är helt enkelt en mycket rogivande plats! Kanske tack vare alla ryggsäcks resenärer som sedan länge gjort Dahab till vad det är idag – Första gången jag själv kom  hit var 1998, och jag har ofta under mina resor hit ”blivit kvar” här längre tider än vad jag först hade tänkt mig. Det är helt enkelt en sån plats!
Lugnt tempo
Småskaligheten och den avslappnade stämningen här är en stor del av Dahabs charm, och det är framför allt denna som skiljer Dahab från andra egyptiska badorter.
Det är lätt att känna sig hemma!
Och inte för inte så har Dahab även hamnat på världskartan bland dykare! Här kan du Snorkla i alldeles turkostblått vattnen med ett sprakande marintliv och underbart vackra koraller alldeles utanför stranden, istort sett vart i Dahab du än befinner dig! Här försvinner korallväggarnana brant ned i djupet – och särskilt vackera är reven under morgonen, då solen går upp över Saudi Arabiens röda berg och lyser upp korallen.
Du kan också bege dig på Beduin-ledd kamelexpedition ut i den omgivande och mycket dramatiska klippöknen alldeles ”bakom” staden.

Blue Hole

Erfarna dykare från hela världen flockas till Dahab för dyk i det lika välkända som vackra “Blue Hole”, ett mycket djupt
“korall-hål” med en otrolig variation av tropiska fiskar, (även havssköldpaddor).
I Dahab hittar du också trevliga ”små hotell” och hostels alldeles vid stranden och än billigare boenden i närheten av Beduin byn. Dahab ligger 145 km sydöst om Kairo.

 • 4 svar

  1. Ida Arnoldsson skriver:

   Hej!
   Tack för en jättefin blogg, mycket informativ och inspirerande! Jag och min pojkvän har tänkt åka till Egypten i oktober och flyga till och från Kairo. Vi planerar att vara borta i tio dagar och vill ta oss ner till Dahab. Vilket är det bästa sättet att resa dit från Kairo (helst inte flyg)? Går det bra bussar? Kanske till och med schyssta nattbussar? Vet du i så fall vilket bolag man ska kolla på?
   Tack på förhand!
   hälsar Ida

  2. lundinorient skriver:

   Hej Ida, det går bra bussar (East Delta) från Kairos Turgoman station – dit tar ni er enkelt med taxi från Downtown för 5 Le. Hoppa bara in och uppge ”Turgomaaan”.
   Jag har förra årets busstidtabell från Kairo utlagd här på sidan – (ta tiderna med en viss nypa salt även om de nog stämmer fortfarande)
   http://egyptenguiden.wordpress.com/stader-platser/kairo/bussar-fran-kairo/
   Mvh
   Johannes

  3. Rickard skriver:

   Hej och tack för mycket bra information!
   Jag och min flickvän ska till Dahab i Juli månad och vi ska bo på Coralia Club. Förutom bad, snorkling och sol så är vi sugna på att göra ett par utflykter så som kamelridning, se pyrmaider osv.
   Finns det något som du gärna rekommenderar? Något bra företag att ta kontakt med?
   Tack på förhand..
   Rickard

   • Johannes skriver:

    Hej Rickard, tack för uppmuntran. Jag känner mig i bland som en riktig kuf som sitter och snöar in mig på Egypten, men det är lite mitt sätt att hålla kontakten kvar med landet när jag nu finns i Sverige sedan ett par år.
    Vad skoj att ni skall till Dahab – jag kan riktigt varmt rekommendera det stället som jag varit i många många gånger!- det var förresten där jag tog mina dykcert för drygt 10 år sedan. Nu har mycket förändrats i staden sedan dess – men vem har inte det på 10 år…;-) Hade rätt mycket grupper där på den tiden runt om i Sinai. Själv bodde jag i den lilla beduinstaden Nuweiba norr om Dahab och gjorde då framförallt excursioner på kamelrygg ut i det bibliska landskapen tillsammans med Muzeina och Tarabin beduinerna. (de två viktigaste stammarna i södra Sinai.) samt med Howeitat stammen i Jordanien. På senare tid har det mest blivit Gabalia beduinerna vid Katarina..;-) Har man engång fått ökensanden i blodet är det svårt att bli av med det! -Lawrence är en Hjälte!
    I Dahab kommer du att hitta en uppsjö av små lokala utflykts arrangörer. Har ni tänkt att dyka så kan jag med mycket varm hand rekommendera Blue Hole Divers i södra delen av stan (ungefär vid New Sphinx Hotel). Ägaren heter Heisham och detta ställe är nog det mest erfarna dykcentrat i Dahab. Nu är det många år sedan jag hade grupper där, men de minns nog mig fortfarande. Hälsa alla på kontoret – Zalakka särskilt! De kan absolut ge dig bra tips på utfykter även bortom korallreven!
    Annars kan du göra en två dagras tur till Petra i Jordanien t ex. – eller varför inte en tredagars tur till Jerusalem – rekommenderas!
    Själv arrangerar jag numer endast en och två dagars flygresor från Sharm el Sheikh med privat guidning i Kairo för 2250kr, och som ni bokar innan ni reser. men från Dahab kan ni även göra den rensan billigare med minibuss (även om jag absolut inte rekommenderar det under sommaren!!!- då det tar över 7 timmar att resa till Kairo genom öknen…-det är därför jag kör med flygen!) Dessutom hinner man se mer på det sättet
    Om inte annat så får du gärna höra av dig när ni kommer åter. Det finns ju en Facebookgrupp ”Resor till Egypten” till dena sida där det är många som ”bjuder” på sina bilder och upplevelser – och själv ser jag fram mot lite färska bilder från underbara Dahab!
    Själv är jag nog i Jerusalem när ni är i Dahab – Men hör gärna av er genom facebookgruppen eller här på bloggen om ni behöver veta något mer specifikt!
    är ni intresserade av Kairo turen kan ni sända mig ett mail på: info@lundinorient.se
    mvh
    Johannes

  Lämna ett svar