Pompejis Pelare

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

För tillfälliga besökare, erbjuder denna plats inte lika mycket som det mer spektakulära Kom el Dikka eller katakomberna i Kom el Shaqafa.
Den röda granitpelare som platsen uppkallats efter är visserligen mäktig – 9 meter i diameter och 30 meter hög  – men den hade ingenting att göra med den romerske generalen Pompejus som dödades som här 48 f.Kr., utan uppfördes år 293 under kejsar Diocletianus. Tidigare stod här ett stort tempel tillägnad guden Serapis. Förutom pelaren så pryds nu platsen även med ett par sfinxer från Heliopolis. Det finns några katakomber i området som är värda den lilla ”avgift” som du måste muta vakten med för att få en titt. Resten av området är mest en oansenlig och ganska trist jordkulle.
Det är en lätt promenad härifrån till katakomberna i Kom el Shaqafa, och det är bäst att se dessa platser på samma gång. Om du har bråttom kan du faktiskt rätt bra se kolonnen från vägen innan du fortsätter till katakomberna. För att komma dit, ta till höger efter entrén och följer kanten av utgrävningsplatsen till den första stora gatan. Ingången till katakomberna kommer att ligga på din vänstra sida efter ca 100 meter.

Lämna ett svar