Museer i Alexandria

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

 
Grekisk-romerska museet (Sharia el Horreya)Detta ytterst intressanta museum inrättades i slutet av förra århundradet. Utställningsföremålen ger en överblick över stadens och dess omgivningars historia från 200-talet f.Kr. fram till 200-talet e.Kr.
I entréhallen står en kopia av den berömda Rosettastenen tillsammans med förhistoriska redskap. Mitt emellan mosaiker och skulpturer ur stadens tidiga historia står en staty av en helig Apistjur och över samlingarna av gammalegyptiska konstverk höjer sig en kolossalstaty av Ramses II och krokodilmumie från Faijum.
Antoniadissamlingen ger även den en inblick i det gamla Egypten. Samlingen består av konsthantverk och kultföremål. Utställningsföremålen i de följande rummen dokumenterar hur grekerna och romarna blandade det gamla Egyptens konst och religion med sina egna föreställningar och konstformer. I direkt anslutning till detta förmedlar sarkofager, gravgåvor och andra konstverk en föreställning om hur dessa ”erövrare” brukade hedra sina döda. Intressant även för andra än numismatiker är de två myntsamlingarna. De ger en intressant översikt över de betalningsmedel som användes från ptoleméernas tid och fram till den bysantiska tiden, vilket ju var den period då stadens handel blomstrade. Rundvandringen i Alexandrias historia avslutas med kristna och koptiska konstverk. Här återfinns också de s,k, Menaflaskorna
Hydrobiologiska institutet (26-Juli-gatan)Här, allra längst ut i östra hamnen ligger stadens ytterst intressanta akvarium med många av de undervattensdjur som lever i Medelhavet, Röda havet och Nilen. Med samma inträdesbiljett kan man också få se 2:a delen av samlingen i sydvästra bastionen i Kait-Bay-fästningen (se: Qaitbay ).
Konstmuseet (Sharia Mouskeya)Här visas målningar, skulpturer och andra konstverk från 1800- och 1900-talens Egypten och Europa.
Spana in och jämför hotell i Alexandria:

För charter-resa till Egypten:

  • Alexandria