Grekisk-Romerska muséet

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Detta är ett fantastiskt museum i Alexandria med ca 40.000 föremål i sina samlingar som går tillbaks så långt som till det 300-talet f kr.  Det finns alltså rätt mycket att se här!
De delar du absolut bör se, omfattar den sora Apis-tjuren från Serapistemplet som en gång omgärdade Pompejis Pelare och som var huvudplatsen för Serapis-kulten. Denna unikt Alexandrinska Gud, Serapis, ”uppfanns” av Ptolemaios Soter, general under Alexander den store och mannen som efterträdde honom och tog över som härskare när Alexander dog. Ptolemaios Soter försökte att hitta en gud som både den egyptiska befolkningen och deras grekiska härskare kunde dyrka, och kom upp med att ”blanda” den egyptiska Apis tjuren och en kraftigt skäggig grekisk gud.
Höjdpunkter för alla mosaikälskare finns också i museet. Det finns ett utmärkt detaljerat mosaik porträtt av Berenike II, hustrun till Ptolemaios III från 300-talet f kr. Här mådte du också se är de lyktor från 300-talet som visar bilder på den berömda fyren och en mumifierad krokodil, romerskt glas och mynt, och en underbar sarkofag som nästan alla tror är ett badkar vid första anblicken. Planera att tillbringar flera timmar här.
Det finns en liten presentshop och bokhandel där Jean-Yves Empereur utmärkta, och korta guide till museet kan köpas, liksom ett trevligt café på gården, där du kan pusta ut över en kopp te och skriva några vykort.
Spana in och jämför hotell i Alexandria:

För charter-resa till Egypten:

  • Alexandria