Fyrtornet på Faros

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Kort efter Alexander den stores död, tar hans befälhavare Ptolemaios Soter makten i Egypten. Han hade bevittnat grundandet av Alexandria, och etablerade sin huvudstad där. På grund av farliga seglingsvatten och den platta kusten med få naturliga landmärken i regionen, blev behovet av en fyr snart stort.
Projektet som initierats av Ptolemaios Soter omkring 290 f.Kr, blev dock klar först efter hans död, under hans sons Ptolemaios Philadelphus styre. Monumentet ägnades åt ”Frälsarguden”: Ptolemaios Soter (lit. räddare) och hans hustru Berenike. I århundraden användes Fyrtornet på Faros för att markera hamnen, med hjälp av eld på natten och reflekterande solstrålar under dagen. Det var även avbildat på romerska mynt, precis som berömda monument avbildas på valutor i dag.

Beskrivning
Av de sex försvunna underverk från antiken, var fyren vid Alexandria var den sista att försvinna. (det enda underverk som finns kvar är från antik tid är Cheopspyramiden nere i Kairo)  Därför har man ganska god kunskap om dess placering och utseende. Antika historiska källor som Strabo och Plinius den äldre ger oss en kortfattad beskrivning av ”tornet” och dess magnifika vita marmorgolv. De berättar hur en mystiska spegel kunde reflektera ljuset tiotals kilometer bort.
1166, kom den arabisk resenären, Abou-Haggag Al-Andaloussi och besökte fyren. Han dokumenterade en mängd information och gav en exakt beskrivning av dess struktur vilket hjälpt moderna arkeologer att återskapa modeller av monumentet. Den totala höjden på byggnaden inklusive grunden mätte 117 m (384 fot), vilket motsvarar en 40-våningsbyggnad av idag. Den inre kärnan användes som en axel för att lyfta upp den mängd av bränsle som behövdes för branden. Högst upp satt spegeln som reflekterade solljuset under dagen, medan en brand användes under natten. I gamla tider, pryddes toppen av byggnaden av en staty av havsguden Poseidon
Även om Fyrtornet på Faros inte har överlevt fram till i dag, så fortsätter den dock sitt inflytande i olika avseenden. Från en arkitektonisk synvinkel, har fyren använts som en förebild för många byggnader längs Medelhavet, så långt bort som Spanien. även minareterna i den arabiska världen har lånat sin arkitektur från fyrtornet. Och ur språklig synvinkel, gav det sitt namn – Pharos – till alla fyrar i världen … bara slå upp ordlistan för franska, italienska eller spanska ordet för fyr.
Spana in och jämför hotell i Alexandria:

För charter-resa till Egypten:

 

Lämna ett svar