Biblioteket i Alexandria

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Biblioteket i Alexandria är ett av dessa stora, välmenande byggprojekt som nog inte blivit helt genomtänkt vid starten och tur är nog det för då kanske detta fantastiska biblioteket aldrig blivit byggd…
Det är en plats mycket väl värd ett besök, både för sin arkitektur som för museet i källarplanet, som innehåller ett fint urval av romerska föremål som grävdes fram innan grunden för biblioteket skulle läggas. Den ursprungliga idén var att återskapa det väldiga antika biblioteket i Alexandria, som var det största och mest omfattande biblioteket under sin tid.
Belägen i en mjuk ”böj” utefter alexandrias strandpromenad (”Cornishen”) ett par kilometer öster om Saad Zagloul Torget, ligger denna fantastiska norsk-ritade byggnad. Dess Främre vägg/tak sluttar ned i en pool med vatten, -en tydlig anspelning på Egyptens kust. Från gatan nedanför, ligger vattnet i poolen i ögonhöjd och effekten är intensiv, och en struktur som skall påminna om en pir, eller en bro mot västvärlden, på andra sidan medelhavet, skjuter ut från andra våningen.

Inne i biblioteket är det bästa perspektivet ovanifrån, vid entréplanet. Härifrån får du en fantastisk känsla av rymd, som breder ut sig över över hyllorna, som mestadels står tomma på grund av en kombination av censur och brist på finansiering.
Även om fornminnes museet i källaren inte heller innehåller så mycket – det känns nästan som en tanke – så kan det stoltsera med två utsökta mosaiker, samt några härliga och vackra prov på Mamluckiska glasarbeten och spännande koptiska ikoner. Texterna vid föremålen är dock skriven på rätt undermålig engelska och svåra att följa på egen hand.

Bibliotheca står också värd för många internationella utställningar från tid till annan, och det är värt att kontrollera deras hemsida om du kommer att vara i stan under ett par dagar.
Biljetter (för allt inklusive planetariet), löses i en separat byggnad intill baksidan av biblioteket.

2 svar

  1. kerstin ragabs skriver:

    Snöhetta hade ritat in en bro från biblioteket över cornichen till havet. Militären stoppade det påbörjade brobygget. De äger markplätten där bron skulle landa….nu skjuter bron ut som en obegriplig stump. Kanske en dag…!

Lämna ett svar