The Old Cataract Hotel

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

The Old Cataract Hotel i Aswan byggdes 1899 vid Nilens första katarct (vattenfall). Hotellet ligger upphöjd uppe på en platå av rosa granit på platsen av vad som tidigare var ett stenbrott från det Gamla Kungadömet i Egypten. Stenbrottet lades dock ned för cirka 4000 år sedan! Det var världens första researrangör, Thomas Cook, som lät uppföra hotellet.
Hans populära nilen kryssningar i slutet av artonhundratalet behövde en ”bas” med boende som kunde få turisterna att känna sig som hemma.Olikt många andra historiska hotell har det aldrig använts som ett kungligt palats utan har ända sedan det byggdes fungerat som hotell. Extriören är tidstypiskt sent Victorianskt, med de orientaliska influenserna och ornamentiken är reserverade för interiören. Hotellet som med sin magnifika utsikt över Nilen och Elephantine Ön, var favorit för den engelska aristokratin under kolonialtiden.
old cataract veranda banner
Tidigare gäster var bland annat Howard Carter som upptäckte Tutankamons grav 1922, Brittiska premiärministern Sir Winston Churchill, författarinnan Agatha Christi, Tzar Nicolas II, Lady Diana, och den amerikanske presidenten Jimmy Carter. Hotellet är även känt från filmen ”Döden på Nilen” där det förekommer i många scener.
Som den Viktorianska smaken var så gjordes hotellets möbler i det mörkaste träslag som gick att få tag på, mörk mahogny med en lätt röd skiftning. Många av möblerna är monumentala i sitt Mooriska utförande, rikligt dekorerade med fantastiska träsniderier, men som lämnar mer att önska vad komfort anbelangar!
Marmorgolv och Orientaliska mattor, textilier, och kakel välkomnar i de allmänna utrymmena. Restaurangen är utformad som en Moorisk sal med vackert välvda kupoler vilande på röd-vita traditionella valvbågar dekorerat med färgat glas.

Lämna ett svar