Det judiska templet på Elefantine

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

elephantine papyrus
Åtta hundra år efter det att Mose ledde Israels barn utur Egypten, frodades en liten judisk koloni på Elefantine Island, en liten ö mitt i Nilen i södra Egypten i närheten av dagens Assuan.
Enligt arkeologerna  härrör denna judiska kolloni till de judar som flydde Israel efter förstörelsen av det första templet år 586 f. Kr.
Nästan allt man vet om detta intressanta kapitel i den judiska historien kommer från upptäckten 1893 av en stor samling av rullar, de så kallade Elefantine papyrerna, med anor från antiken, som gjordes av den amerikanske egyptologen Charles Edwin Wilbour.
Elefantine papyrerna som är fem hundra år äldre än Dödahavsrullarna, ger historisk information som äktenskapskontrakt, arbetsförhållanden, ägarförhållanden, religion och begravningsplatser hos den judiska gruppen på Elefantine under 400 talet f.Kr.
De målar en fascinerande fortsättning på de bibliska händelser som omnämns i 2:a Konungaboken och i Jeremia, om vad som hände med de judar som flydde till Egypten efter det att Salomos tempel förstörts.
Efter att dessa judar sett hur Jerusalem templet förstördes, byggde de ett nytt tempel på Elefantine där de brände rökelse och utförde djuroffer, samt tillbad Abrahams gud. Papyrerna säger att judarna på Elefantine firade både sabbat och Matzah-högtid (påsk). Men de dyrkade också lokala gudar och lånade många ritualer från sina egyptiska och persiska grannar, med vilka de levde i mångkulturell harmoni.
Papyrerna, som är skrivna på arameiska, är förvånansvärt väl bevarade och tillhörde en tempelfunktionär vid namn Ananiah, de är även fyllda med detaljer om hans fru Tamut, en egyptisk slavinna, och deras två barn, en son och en dotter; Palti och Yehoishema.

Lämna ett svar