Daraw – Kamelmarknaden

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Efter att Nilen lämnat Aswan bakom sig och fortsatt sin färd mot norr, lämnar den även bakom sig de röda granitklippor som är så karakteristiska för området.
Öknens gyllene sanddyner väller här ända ut i floden, och de solgula “sandvågorna” genombryts här och var av ockrarött grus och sand från de omgivande antika järnmalmsgruvorna. Tillsammans med den klarblåa himlen och den djupblåa nilfloden är färgkontrasterna här slående.
Men strax efter detta torra landskap, blir området runt floden grönt och fruktbart ungefär i höjd med den lilla byn Daraw, som ligger på den östra nilstranden, där, om du har tur kan få syn på karavaner av kameler som sparkar upp damm efter vägen eller korsar floden på färjorna.
Daraw är slut destination för “Darb al-Arbaeen” eller; “Fyrtio-dagars Vägen”, en av de sista av de tidigare så mäktiga karavanvägarna. “Darb al-Arabeen” löper från sudanesiska Darfur och Kordofan genom den Libyska öknen upp till Dongola, för att därefter fortsätta vidare längs Nilen upp till Daraw. Kamelerna, som i Egypten används som lastdjur och köttdjur säljs i Daraws kamelmarknad (Souq al-Gimal; Tis o6.30 -14.00, under vintern endast tidiga söndagsmornar), för att därefter säljas och sedan transporteras vidare på vägar upp till Birqash -Kamelmarknaden i nordvästra Kairo.
Även om marknaden i Daraw lockar allt fler turister är det fortfarande et besök här fortfarande en genuint exotisk upplevelse. Det är bäst att besöka marknaden före 10.30, när de sudanesiska handlarna är som mest i farten Det finns mycket att titta på, och besökare är välkommen att ta en kopp kaffe bland köpmännen i något av de provisoriska tält-Kaféer som finns uppspända i området.


 

Lämna ett svar