Guide: Resor till Assuan

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

I mångas ögon är Aswan den vackraste av Nilens städer. Den blev känd för sitt hälsosamma klimat redan under 1800-talet då många turister kom hit för att under vintern slippa undan det kalla vädret i Europa
Belägen 132 meter över havet, c:a 900 km söder om Kairo, är Aswan faktiskt en gränsstad; Här slutar Egypten, och här tar det riktiga Afrika vid. Själva guvernatet Aswan sträcker sig över en yta av ungefär 850 kvadratkilometer, och har en befolkning på 1 miljon.
Före det att Höga Dammen byggdes, bodde cirka 40.000 personer i själva staden, men i och med den industrialisering som följde har befolkningen nu vuxit till ca 200.000, vilket tillsammans med den ökande turismen förvandlat stadens karaktär. Men fortfarande har Aswan bevarat mycket av sin by-karaktär!
Staden Aswan, är belägen strax norr om Nilens första katarakt, (vattenfall) och Nilen trafikeras här med hundratals småbåtar av alla slag, som med vita segel kryssar sig fram mellan de hundratals små granitöarna i området. Elefantine Ön är den största av dessa, med faraoniska fornminnen samt en pittoresk och färgglad nubisk by, Kitchener Ön strax bortanför Elefantine, ligger mjukt inbäddad i den botaniska trädgården, där växter från hela jordklotet planterats. På ömse sidor om floden växer dadelpalmer ända ner till flodstränderna, men bakom dem sträcker sig Aswans vackra ökenlandskap torr och varm: sandstens kullarna i den östra öknen är färgade av röda järnmalm och den västra öknen utgörs av ockra-gula sanddyner och kalkstens kullar som stupar ned i floden.
Till skillnad från Luxor, som kan upplevas packad med turister har Aswan lyckats att behålla mer av sin egen genuina charm, utan att låta sin karaktär dikteras av turismen alltför mycket. Marknads gatorna är ofta fyllda med besökare från Sudan eller av beduiner från den östra öknens stammar, blandat med européer på vintersemester. Det finns inga broar över Nilen här, så staden har nästan uteslutande vuxit fram på den östra nilstranden utefter ”Cornichen”, -den långa strandpromenaden som går längs floden, där de traditionella segelfelluckorna trängs nedanför de små mysiga restaurangerna som ligger ut mot floden. Flera av dessa restauranger erbjuder nubisk underhållning i samband med middagen, och Souqen – den traditionella marknaden, sjuder av liv till långt in på natten.

Läs mer om Assuan:

Lämna ett svar