Port Said

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Staden grundades 1859 i samband med bygget av Suezkanalen och uppkallades efter den dåvarande vicekungen. Som hamnstad för såväl krigsfartyg som handels- och passagerarfartyg (med förbindelser till Europa, Mindre Asien och Mellanöstern) blev staden svårt härjad under Suezkrisen 1956 och anfölls återigen av israelerna under ockupationen av Sinaihalvön. Trots detta har återuppbyggnadsarbetet kommit i första hand och Port Said är är i dag landets fjärde stad och näst Alexandria den viktigaste hamnstaden. Dessutom finns här kemiska industrier och man bedriver också saltutvinning.
De fåtaliga sevärdheterna är snabbt uppräknade: Hamnen som har en yta av 230 ha. utgör också en infart till Suezkanalen och skyddas på båda sidor av en mäktig hamnpir. På kajen reser sig ett mäktigt fyrtorn medan minnesmonnumentet över Ferdinand de Lesseps slogs ned från sin sockel år 1956. Sockeln står fortfarande kvar. En rundtur i hamnen är en intressant upplevelse.
Bland sevärdheterna i själva staden kan nämnas ett fredsmonument vid foten av en obelisk, flera moskeér, basaren och ett militärmuseum. Dessutom öppnade ett museum sina portar 1986: På två våningar visar man här utvalda föremål från faraonisk, koptisk och islamisk tid. Vår egen tid är representerad av möbler och porslin som tillhört den sista kungafamiljen. Museiträdgården är fylld av de stelar och statyer som tidigare var uppställda i den i dag nedlagda ”Steleträdgården” i Ismailia.
De utflyckter som erbjuds är båtfärder över den som fågelsjö berömda Mansalasjön eller till Port Fuad, en fritidsanläggning från 1926 för kanalförvaltningens anställda, som ligger på den asiatiska sidan av kanalen. Här finns bl.a. fina badstränder.