Att ta sig hit och runt

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

 
Liksom övriga oaser i det som kallas New Valley, är det bästa sättet att ta sig hit med egen bil eller med en organiserad utflykt. Vägarna är bra asfalterade, så en 4X4 är inte helt nödvändig om du inte planerar (vilket du borde göra) att göra en avstickare ut i öknen längs med vägen.
Med buss – bussen kör sträckan med jämna mellanrum (ett mycket relativt begrepp härute) från båda Khargaoasen i sydost och Farafraoasen i norr för LE24 respektive LE27. Den viktigaste bussterminalen (återigen en relativ term – vi pratar om en kiosk vid sidan av vägen) ligger i Mut, men bussen kan stanna var du vill efter vägen och släppa av dig.
Flyg – Närmaste flygplats ligger i Khargaoasen, med ett flyg i veckan till Kairo. Trots skylten (en av byggnaderna i Mut har en stor Egyptair skylt på taket), finns det ingen EgyptAir kontor i Dakhla.
Att ta sig runt
Med Cyckel – Det finns ett par ställen att hyra cyklar på i Mut. Abu Mohamed Restaurangen har ett par stycken som du kan hyra för LE20 per dag, och det gör även Garden Hotel (tel. 092/7821577). Förutom att cykla för att köpa bussbiljetter eller besöka Etnografiska museet, är att cykla på dessa cyklar rätt meningslöst och energikrävande. Det är mycket vettigare att vänta med att hyra cykel tills du skall göra ett besök i Qasr, där EcoLodgen hyr ut 18-växlars cyklar för LE110/ dag. Underhållet av cyklarna är lite eftersatt , men de cyklarna är ändå rätt bra. Femton minuter från Ecolodgen slingrar sig vägen ner genom palmlundar, med sanddynerna som skymtar i bakgrunden. Qasrs Etnografiska museum ligger 10 minuter med cykel från Ecolodgen, men om du har bråttom räcker ett besök i gamla stan (var dock noga med att att böja huvudet när du cyklar under de långa portarna i staden).
Med bil / Minibuss – Det enda sättet att ta sig runt i oasen är att hyra en lokal bil eller en minibuss med förare per timme eller dag. Fråga på ditt hotell – det finns gott om luftkonditionerade bilar och minibussar runt. Räkna med att betala cirka LE250 till LE300 / dag.
Orientering och omgivningarna

Dakhla, består av mer än ett dussintal småbyar utspridda över 80 km, och då var och en av dem har sin egen grönskande omgivning känns byarna mer som en serie oaser än som en enda stor. I nordost och i norr (dalen kröker sig som en banan) reser sig branter som faktiskt utgör gränsen till öknen, och som ger dig en dramatisk känsla för hur djupt under den omgivande marknivån oasen ligger. I söder finns de stora böljande dynerna av gyllene sand. Reser du efter vägen genom oasen kommer du upptäcka att all grönska försvinner helt med jämna mellanrum där öknen skär igenom oasen för att därefter sedan åter börja se en tunn strimma av gröna fält som småningom vidgar sig till en hel trädgård följt av en liten by inbäddad i palmskuggan.
Mut (uttalas Moot), är den viktigaste staden och ligger mitt i oasen, och är också här du hittar de flesta av hotellen, Internet-caféer, restauranger, turistbyrån, och banken. Den är rätt charmlös och inte heller särskilt ren, så Mut är förmodligen bäst att undvika så mycket som möjligt. Qasr, som ligger ca 20 km (12 miles) nordväst om Mut nästan i slutet av oasen i den riktningen, är mindre, men har mer charm. Mellan de två finns ett antal mindre orter såsom Dohous och Budkhuli. Öster om Mut, tunnar grönskan ut och försvinner helt under flera kilometer innan den kommer tillbaka runt den gamla staden Balat.
De viktigaste sevärdheterna är ligger utspridda på längden där oasens börjar i nordväst med Deir al Hagar, och slutar någonstans nära den östra staden Bashhindi eller strax utanför (beroende på om ni anser att klippmålningar nära motorvägen är en sevärdhet). Du kan förmodligen se oasen under en dag, men jag rekommenderar att ta minst två, särskilt om du är här under sommaren.

Mer om Dakhla:

Läs mer om oaserna i Västra Öknen: