Se&Göra i Marsa Alam

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Marsa Alam i sig är föga mer än en T-korsning där vägen från Edfu möter kustvägen.Strax söder om korsningen är en blygsam samling av butiker, ett apotek, en telefon-central och en livlig marknad. Kusten i söder och Norr är full med lyxiga resort-hotell.
Dykning och snorkling och ökenutflykter i absolut världsklass är de huvudsakliga aktiviteterna runt Marsa Alam och det säger inte litet det. Och du kan även prova på mängder av vattenaktiviteter – som Kitelygning (Drakflygning) eller simma med delfiner och sköldpaddor till exempel.
Vill du kan du även bege dig till El Quseir, en riktigt gammal stad utmed Rödahavskusten. Härifrån gick tidigare pilgrimsfärderna till Mecka och i hamnen var det fullt av fiskebåtar.
Idag är Quseir en lite lugnare större stad och beger du dig hit får du en inblick i hur folk lever i Egypten idag. El Quseirs hamn består idag av en lugn och stilla strand med små cafeér utmed vattenbrynet där du kan stannar till och njuta av vågorna under utflykten.
Vill du göra en längre utflykt, så går det även att bege sig till Luxor och Konungarnas Dal (räkna med minst två heldagar inkl en övernattning i Luxor.

 • Marsa Alam har vuxit till sig något enormt sedan jag första gången var där 2001. Tack vare flygplatsen börjar allt fler hitta till spännande dykning och fina hotell.
  Här finns inga närbelägna tempel som måste beskådas, inga fantastiska shoppingfynd som bara måste göras. Det är till och med svårt att ta en taxi härifrån för att utforska omgivningarna, och det kan vara en fördel för den som är i akut behov av vila.
  Återstår sol och strand. Loja dagar som sakta övergår i loja kvällar. Man behöver inte ens anstränga sig för att välja middagsrestaurang. Man äter på hotellet, eftersom det är all inclusive som gäller. Kvällsnöjet i Marsa Alam begränsas till den underhållning som hotellen arrangerar. Men i Marsa Alam behövs knappast mer då kan man dyka  eller snorkla i ett av de mest pristina vatten som finns på planeten.
  Då, för drygt tio år sedan innan massturismen nådde Marsa Alam, var det också främst dykare och undervattensfotografer som sökte sig hit (å så jag då…), hitlockade av de kilometerlånga korallreven utanför kusten. På de flesta ställen i Marsa Alam når dessa rev ända in till vattenbrynet och därför badar man från långa badbryggor för att inte förstöra de orörda korallerna.
  Vissa av Marsa Alams hotell ligger dock vid vackra och barnvänliga sandstränder och många småbarnsfamiljer tycker att Marsa Alam är ett fantastiskt resmål, tack vare bekväma hotell och relativt stillsam stämning.När jag själv för första gången kom hit till Marsa Alam fanns här knappt mer än en liten fiskeby och några dammiga militärutposter som inte gjorde mycket väsen av sig. Idag är det annorlunda. Efter det att den gamla militärflygplatsen rustats för turism, var det sista hindret undanröjt och det byggdes (och byggs) nya hotellanläggningar i rasande fart.
  På bara på några år har Marsa Alam vuxit från cirka 2000 till 10 000 invånare.De flesta av hotellen i Marsa Alam ligger norr om den ursprungliga orten. Själva byn är inget direkt något charmigt ställe och ytterst få turister letar sig hit. vilket gör att man här trots allt får en glimt av egyptisk vardag. Här finns caféer, apotek och vanliga livsmedelsbutiker.

  Läs mer om Marsa Alam:

Lämna ett svar