Port Ghalib

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

I den eleganta badorten Port Ghalib finns förutom stränder och högklassiga hotell även gott om restauranger, shopping, sportaktiviteter och palmkantade promenadstråk. Allt skapat för att tillfredsställa en kräsen internationell publik.
En harmonisk helhet
Eldsjälen bakom Port Ghalib är en framgångsrik kuwaitisk affärsman. Med hjälp av marknadens bästa arkitekter, designers och miljökonsulter har han planerat resmålet som en helhet. Det gäller allt från hotellen till lagunerna, marinan, shoppingområdena, restaurangerna, snorklingsbryggorna, dykcentren och stränderna.
Ett resmål invigt av Beyoncé
Ett internationellt kongresscentrum med plats för 1 500 delegater har bidragit till att göra Port Ghalibs namn känt över världen. En annan pr-framgång var när man i november 2009 lyckades få världsstjärnan Beyoncé Knowles att uppträda här under Port Ghalibs invigning. Konserten var en del av hennes världsturné ”I am… Sasha Fierce” som annars bara besökte jättearenor i storstäder.
Spännande shopping
Port Ghalibs hjärta är den trevliga marinan med sin hamnpromenad ”cornischen”. Det är en färgstark shoppinggata där du kan hitta allt från kläder och skor till kryddor, parfym, papyrus och orientaliska prydnadsföremål. En bit därifrån finns även det mindre shoppingområdet ”The Khan” vars atmosfär återskapar en traditionell egyptisk basar.
Restauranger för alla smaker
I marinan finns också gott om inbjudande restauranger och kaféer. Högklassiga libanesiska och italienska krogar ligger vägg i vägg med enklare lunchställen och kaffebarer i internationell stil.
Snorkling och dykning
Marsa Alam-kusten är berömd för sina fina dykplatser. På flera ställen i Port Ghalib går det att snorkla direkt från bryggor vid strandnära korallrev. i Port Ghalib erbjuder även det skandinaviska dykföretaget Colona Divers, dyk- och snorklingsutflykter men även sportdykarkursen PADI Open Water, fortsättningskursen PADI Advanced Open Water och ett paket med tio dyk för dig som redan har cerifikat.
Tvådagarsutflykt till Luxor
Luxor ligger vid Nilens strand och var under namnet Thebe huvudstad i det fornegyptiska ”Nya riket” cirka 1500–1000 f Kr. De välbevarade Karnak- och Luxortemplen utgör tillsammans med de målade gravkamrarna i Konungarnas dal några av de mest fascinerande lämningar man kan se från faraonernas Egypten. Hit ordnar vi en tvådagarsutflykt med en hotellövernattning i Luxor.
Tvådagarsutflykt till Assuan
Du kan även boka en tvådagarsutflykt till den charmiga staden Assuan. Du får se de berömda Abu Simbel-templen, som flyttades block för block på 1960-talet, när byggandet av Assuandammen skapade den jättelika sjön Lake Nasser. Du besöker även templen i Edfu och Philae och får tid att utforska Assuans gränder och basarer vid Nilens strand.
Andra spännande utflykter
Dessutom finns många lättsamma hel- och haldagsutflykter för alla som vill ha lite omväxling till strandlivet. Till exempel en delfinsafari, turer med glasbottenbåt över korallreven och fartfyllda turer med fyrhjulingar i öknen. Och vill du se Kairo och pyramiderna kan vi ordna en tur med flyg dit.
Marsa Alam har vuxit till sig något enormt sedan jag första gången var där 2001. Tack vare flygplatsen börjar allt fler hitta till spännande dykning och fina hotell.
Här finns inga närbelägna tempel som måste beskådas, inga fantastiska shoppingfynd som bara måste göras. Det är till och med svårt att ta en taxi härifrån för att utforska omgivningarna, och det kan vara en fördel för den som är i akut behov av vila.
Återstår alltså sol och strand. Loja dagar som sakta övergår i loja kvällar. Man behöver inte ens anstränga sig för att välja middagsrestaurang. Man äter på hotellet, eftersom det är all inclusive som gäller. Kvällsnöjet i Marsa Alam begränsas till den underhållning som hotellen arrangerar. Men i Marsa Alam behövs knappast mer då kan man dyka  eller snorkla i ett av de mest pristina vatten som finns på planeten.
Då, för drygt tio år sedan innan massturismen nådde Marsa Alam, var det också främst dykare och undervattensfotografer som sökte sig hit (å så jag då…), hitlockade av de kilometerlånga korallreven utanför kusten. På de flesta ställen i Marsa Alam når dessa rev ända in till vattenbrynet och därför badar man från långa badbryggor för att inte förstöra de orörda korallerna.
Vissa av Marsa Alams hotell ligger dock vid vackra och barnvänliga sandstränder och många småbarnsfamiljer tycker att Marsa Alam är ett fantastiskt resmål, tack vare bekväma hotell och relativt stillsam stämning.När jag själv för första gången kom hit till Marsa Alam fanns här knappt mer än en liten fiskeby och några dammiga militärutposter som inte gjorde mycket väsen av sig. Idag är det annorlunda. Efter det att den gamla militärflygplatsen rustats för turism, var det sista hindret undanröjt och det byggdes (och byggs) nya hotellanläggningar i rasande fart.
På bara på några år har Marsa Alam vuxit från cirka 2000 till 10 000 invånare.De flesta av hotellen i Marsa Alam ligger norr om den ursprungliga orten. Själva byn är inget direkt något charmigt ställe och ytterst få turister letar sig hit. vilket gör att man här trots allt får en glimt av egyptisk vardag. Här finns caféer, apotek och vanliga livsmedelsbutiker.

 • Vädret i Port Ghalib
 • Läs mer om Marsa Alam:

  [custom-facebook-feed]

  2 svar

  1. Carina Spjut skriver:

   Hej hej
   KOmmer att resa med väninna till Port Ghalib 29/1
   Vi vill gärna ta oss till Luxor.
   Kan ni hjälpa oss?
   MVH
   Carina Spjut

  Lämna ett svar