Shopping i Makadi

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Det finns endast ett fåtal souvenirbutiker i anslutning till hotellen i Makadi. Vill du ha ett större shoppingutbud rekommenderar jag en tur till Hurghada. I Hurghada kan du shoppa på flera sätt: på den lokala marknaden, souken, i små butiker, i den så kallade basaren, i en helt vanlig supermarket och i eleganta taxfreeaffärer.
Marknaden – souken
På arabiska heter marknad souk och är ett typiskt inslag i alla städer, stora som små. Hurghadas souk ligger i stadsdelen El Dahar. Enklast är att ta taxi dit. Bestäm alltid taxipriset i förväg för att slippa överraskningar, resan till El Dahar kan annars bli dyr. Räkna med ca 10 EGP per stadsdel (per bil, inte per person). Ett billigare alternativ är minibuss. När du sedan befinner dig på 6:e oktobergatan, gå av där du på den ena sidan har en bensinstation och på den andra två banker. Souken ligger bakom bensinstationen. Det är bara att fråga någon om det är svårt att hitta. Souken är öppen varje dag så länge solen är uppe, men vill du handla frukt och grönsaker är det bäst att komma dit på morgonen, när allting är fräscht.
Vattenpipor (shishas)
Finns i alla möjliga varianter och färger. Gå till en riktig shishabutik om du vill vara säker på att få en av bra kvalitet. Kontrollera också att alla delar medföljer och att du förstått hur shishan fungerar. Oftast får du en rulle kol och ett paket tobak med på köpet, men passa på att köpa med dig mer hem. Både kol och tobak kan du köpa billigt på de flesta basarer och i supermarkets. För en shisha av normalgod kvalitet bör du inte betala mer än ca 150 EGP.
Ram Store
Souvenirbutikskedja som finns på flera ställen i Hurghada. Här säljs det mesta som du kan hitta i turistbutikerna, men med fördelen att de har fasta priser. Du slipper alltså pruta. En av de största Ram Store ligger i Esplanada Mall i New Hurghada.
Senzo Mall
Ett shoppingcenter med många olika butiker som ligger i New Hurghada i närheten av Sunrise Mamlouk Palace hotell. Här hittar du ett flertal skobutiker, några underklädesbutiker, Adidas, Levis, Quicksilver, Calvin Klein, leksaksbutiker, Radio Shack, Accesorize och en food court. I Senzo Mall finns även en stor supermarket, Spinneys.
Basar
I basarerna finner du lokala specialiteter. Det största och bästa basarområdet ligger i samma stadsdel som souken, i Al Dahar, fast på andra sidan vägen. Här kan du fynda bland vattenpipor, papyrus, mässing, magdansartiklar, kryddor m.m. Försäljarna är väldigt påflugna och gör nästan vad som helst för att få in dig i just deras butik. Håll bara huvudet kallt och visa inte för stort intresse om du inte har tänkt köpa något. Vill du göra en affär– pruta ordentligt!
Guld
Egypten är ett av världens guldrikaste områden. Här kan du köpa bra guld, 18 karat till riktigt bra priser. Se dock till att gå till en seriös butik. En av de bästa heter Giorgios och ligger i Makadi Mall vid hotell Makadi Family Star.
Parfymessens
Många av de kända franska parfymmärkena hämtar själva essensen från Egypten. Hoppa över de dyra mellanhänderna och blanda din egen parfym. Gå gärna runt till flera olika försäljare innan du bestämmer dig. Kvaliteten är olika, liksom priserna. Som alltid – pruta. För ett gram parfymessens ska du inte betala mer än ca 5- 7 EGP.
Bomull
Egyptisk bomull är världens bästa och det märks på kvalitén på deras t-shirts.
Taxfree
Som turist har du 48 timmar på dig att handla taxfreevaror efter det att du stigit av planet. I Hurghada ligger det en taxfreebutik i Sekalla och en i New Hurghada. Här finns ett skapligt utbud av importerade varor, som alkoholhaltiga drycker, cigaretter och parfymer, och priserna är låga. Många gånger kan det dock vara ganska utplockat. Glöm inte att ta med passet.
Papyrus
De gamla egyptierna utvecklade skrivandet och målandet på papyrus till en konst. Än i dag lever traditionen vidare.
Handmålade papyrus med diverse olika faraoniska motiv hittar du överallt – i hotellshopen, på souken och längs alla
större turiststråk. Kvalitén och priset varierar dock och se upp för den maskintryckta varianten.
Supermarkets
Nästan alla de större hotellen har en egen minimarket, men det finns också några större supermarkets i Sekalla, El
Dahar (downtown) och New Hurghada. Här kan du handla matvaror, hygienartiklar, dryck, vatten etc. Matkedjorna
Metro, Spinneys och Abu Ashara har det största utbudet av dagligvaror i Hurghada och kan liknas med en vanlig livsmedelsbutik hemma.