Mumiemuseet i Luxor

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Alldeles norr om Luxortemplet, ligger  mumifierings-museet vars ingång är lätt att missa. Ingången på Cornichen (strandpromenaden) markeras endast med en skylt i närheten av ett antal trappor som leder till underjorden – eller åtminstone under trottoaren längsmed Nilen och museets dörr. Museet är helt dedikerad till mumifieringskonsten och inhyst i ett litet men mycket välorganiserat rum. Du följer först en ramp runt sidorna av rummet där teckningar, kopior från två tretusenåriga papyrus pedagogiskt visar mumifierings processen.
Här återfinns den berömda scenerna med den Schakal-hövdade guden Anubis, Balameringens gud som även guidade de döda genom underjorden, liksom en bild av en begravning procession med där den mumifierade kroppen förs till graven. Rampen slingrar sig  runt till slutet av rummet, där de äkta föremålen förevisas. Museets syfte är att utbilda, så den som letar efter en armé av döda kroppar kommer att bli besviken. Det finns bara en mänsklig mumie, en diskret förevisad amonpräst från den 21 dynastin vid namn Maserharti. Rampen passerar bakom Maserharti huvud, så att de våghalsiga kan skåda den döde i ansiktet. Denna präst är en lokal grabb, som hittades nära Deir El Bahri (även känd som Hatshepsut tempel) på Nilen’s Västra strand. Mer intressant  är dock alla de mumifierade djur som visas i museet. Vissa, såsom gäss och ett get ben, var del av de offer som följde den avlidne i graven. Andra djurmummier användes i religionsutövningen och tempelkulten: till expempel  krokodilen som representerarde guden Sobek och babianen som dyrkades som guden Thoths avbild.
De mumifierade katterna, dedikerades till kattgudinnan Bastet, och de lades i egna katt-formade och målade sarkofager.
Ingen mumie med självrespekt skulle acceptera att begravas utan kista, och du hittar flera exempel på detaljrikt utsmyckade kistor i slutet av vandringen genom museet, inklusive den som hittades tillsammans med prästen Maserharti.
Som anstår en ”dödensboning”, är museets inredning svart, med glasmontrar, smakfullt belysta med varmt gul-vita spotlights. Vissa kultföremål som hitts i gravar förevisas, men även de instrument och ämnen som användes vid själva mumifieringen, som till exempel natriumklorid, som användes för att torka ut kroppen. Allt märkt med tydliga, informativa etiketter på engelska och arabiska.
Detta luftkonditionerade museum erbjuder en trevlig, snabb paus under en varm dag mellan alla dina  tempelbesök.
Museet är öppet förmiddagar hela året mellan 09.00 – 13.00, samt vinterkvällar mellan 16.00 – 21.00, och 17.00 – 22.00 under sommarkvällarna.

[custom-facebook-feed]