Deir el Medina

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Deir el Medina gravDeir el Medina är en fascinerande plats för alla som är intresserade av hur de gamla egyptierna faktiskt levde. Platsen som ligger nära Drottningarnas Dal, innehåller ett litet tempel från den Ptolemeiska eran samt resterna av en liten muromgärdad by som en gång beboddes av de arbetare som byggde templen och gravarna på Västbanken.
Byn, som inrymde cirka 70 små hus, är fortfarande tillräckligt välbevarad att man lätt kan urskilja gator och väggarna från de enskilda byggnaderna i byn. Namnet på området kommer från att det lilla templet från 300-talet f kr. helgad åt gudinnan Hathor som finns på platsen, småningom övertogs av de tidiga koptiska prästerna som namngav platsen ”Stadens kloster”, – ”Deir el Medina.” Intill byn finns en liten begravningsplats, som innehåller flera gravar byggda för de män som arbetade i Konungarnas dal. Kanske den mest kända är Sennedjems grav. Han var själv en gravbyggare under 1300-talet f.Kr.
Väggarna i hans grav är rikt målade och välbevarade, och ger en ganska skrämmande skildring av hur Schakalguden Anubis förbereder mumien av gravens ägare. Mycket av det ursprungliga innehållet i denna grav finns nu på Egyptiska museet i Kairo. En annan välkänd grav tillverkades åt Peshedu, och även denna är livfullt dekorerad med Anubis, så missa inte bilden av ägaren själv som sitter och vilar vid en palm i närheten av Nilen. Inherkhaus grav är även den dekorerad med bilder på sin ägare ifärd med sitt vardagliga liv. Att döma av bilderna, var Inherkhau inte bara skallig, åtminstone för en del av sitt liv, utan också en hängiven harpspelare.

Hitta hotellerbjudanden i Luxor:

Lämna ett svar