St:a Katarina Klostret

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

S:ta Katarinaklostret, byggdes under mitten av 500-talet av den bysantinske kejsaren Justinianus I, och anses vara det äldsta fortfarande aktiva kristna klostret i världen. Här bor en liten gemenskap av grekisk-ortodoxa munkar som vaktar klostret och dess skatter, samt driver det närliggande pensionatet och restaurangen. Men även om klostret ”bara” är från mitten av 500-talet så lät Kejsar Constantins mor Helena redan på 300-talet uppföra ett enkelt kapell på platsen.
Traditionen sägs att den buske som än idag växer inom klostrets murar är just den buske som Gud talade till Mose ur, då han sade till honom att han stod på helig mark. Ett av mycket som gör denna plats så speciell är den helt unika samlingen av tavlor och konst som inte förstördes under de sk. ”bild-stormningar” som drabbade resten av kyrkorna under 700 och 800-talet.
Här finns även en stor samling kostbart utsmyckade relikskrin och ikoner. Inträdet till klostret är gratis medan det till museet är en avgift (donation) på LE50, som betalas vid ingången till museet strax innanför klostermurarna, detta är mer än rimligt med tanke på den stora samling av perfekt bevarade tidiga manuskript, rikt utsmyckade relikskrin, världsberömda uråldriga ikoner, samt rikt broderade liturgiska textilier som visas här.
Du bör heller inte missa själva kyrkan, som ovanför koret rymmer en av de bäst bevarade bysantinska mosaiker i världen. Basilikans väldiga träportar liksom takstolarna är orginal från invigningen på 500-talet! Både Kvinnor och män bör klä sig anständigt med täckta axlar och knän.

Lämna ett svar