Hibe

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Ruinkullen El-Hibe, antikens Ankyronpolis, ligger på östra Nilstranden bakom en liten ö i höjd med El-Fachn på andra sidan och ca 35 km (fågelvägen) söder om provinshuvudstaden Beni Suef.
Det var framförallt under 3:e Mellanperioden som platsen kom att spela en viktig roll som gränsfästning mellan de kungar i 21:a till 23:e dynastierna som hade sitt residens i Tanis och Amonprästerna i Karnak som i den södra delen av landet hade grundat en ”Amons gudastat”. Amon representerades av den ”Amons gudagemål”, en dam av förnäm börd, som måste förbli ogift (eftersom hon betraktades som förmäld med Amon) och vars ämbete bara kunde ärvas genom adoption. Hibe var en i huvudsak militär bosättning vars dominerande inslag var en väldig lertegelfästning belägen på ett klipputsprång, ett faktum som understryks av namnet på den lokala variant av riksguden Amon som tillbads här, nämligen ”Amon-Ra med den kraftiga rytandet, herre av den stora klippan”.
Om man i dag bestiger den väl synliga ruinkullen alldeles intill Nilen så blickar man rakt ner (som i en krater) i fundamenten till ett Amontempel från 22:a dynastin. Ett kalkstensblock med kungakartusch nämner också den första byggherren, Scheschonk I, men det var hans efterträdare Osorkon I, som färdigställde byggnaden.