Ben Ezra Synagogan

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Annat namn: El-Geniza Synagogan
Ben Ezra Synagogan var ursprungligen en kyrka vid namn El-Shamieen. Synagogan ligger alldeles bakom den berömda ”hängande kyrkan” i Gamla Kairo.
1100-talsrabbinen Abraham Ben Ezra  från Jerusalem köpte under Ahmed Ibn Tuluns regeringstid kyrkan för 20000 dinarer och renoverade den. (Kyrkan hade stängts av den galne Fatimidiske kalifen al-Hakim, som bland annat förbjöd människor att sova på natten samt att göra damskor…)
Synagogan är den äldst bevarade synagogan i Egypten. Även om själva platsen har varit heliga för judarna så länge de har varit i Egypten – Den sägs vara platsen där Moses hittades i vassen.
Under en omfattande restaurering på 1890-talet kom en enorm samling uråldriga dokument i dagen ur en dold geniza (gömställe). De gamla rullarna och handlingarna hade placerats här för att man inte ville  förstöra något som Guds ord kunde vara skrivet på. Denna unika samling omfattar omkring 250.000 papperslappar med kontrakt, kvitton och vanlig korrespondens har gett forskarna möjlighet att rekonstruera vardagslivet i Fustat (Gamla Kairo) under medeltiden. Åter igen restaurerad under 1980-talet, är Ben Ezra idag i ett mycket gott skick idag och förtjänar definitivt ett besök.


Läs mer om Kairo:

Lämna ett svar