Egyptiska Museet

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Vid norra änden av Tahrirtorget (Midan Tahrir), ligger det Egyptiska Museet (öppet dagligen mellan 09.00-18:45; under Ramadan 09-16,
Museet känns nästan lika uråldrigt som den civilisation som ställs ut här . Grundad redan 1858 av Auguste Mariette, som blan annat var den som grävde ut Serapeum i Saqqara samt flera stora tempel i södra Egypten (han kom senare att själv begravas inom museets område) Museet har sedan länge sedan vuxit ur sin nuvarande byggnad, som långt ifrån har utrymme för den väldiga mängd faraonskaföremål man samlat under det dryga århundrade som gått sedan museet slog upp sina portar 1901.
Om du skulle försöka att stanna till vid varje föremål under en minut, skulle det ta dig ungefär nio månader att se alla de 136000 föremål som visas i museets salar. Ytterligare fyrtiotusen objekt ligger dessutom förvarade i källaren, och legenden säger att många av monumenten nu åter har sjunkit ned genom den mjuka marken under bygganden, och behöver därför nu grävs ut på nytt… Ett nytt ”Grand Egyptian Museum”, är under uppbyggnad i anslutning till pyramiderna i Giza, och är sagt att det skall slå upp dörrarna omkring 2015.
Under tiden, och trots kaoset, den dåliga belysningen, och utrymmesbristen, så gör de helt otroliga samlingarna ändå detta museum till ett av världens få verkligt stora museer, som ingen besökare till Egypten i allmänhet och Kairo i synnerhet bör missa.
Ett besök på drygt två-tre timmar räcker för att täcka Tutankhamun utställningarna samt ett fåtal andra höjdpunkter.
Alla har sina favoriter, men en rimligt ”nerbantad” rundtur på museet (2 timmar) bör åtminstonde innefatta:

På bottenvåningen;

Amarna gallerierna (rum 3 och 8), de viktigaste skulpturerna från Gamla Riket, Mellersta Riket och Nya Riket (rum 42,32,22 och 12).

På övre våningen;

Tutankhamon gallerierna, Fayoum Porträtten (sal 14) och, naturligtvis, Mumiekammaren (Rum 56) – även om det kostar extra.

Bra att veta:
Till höger om museets ingång finns ett kafé med toaletter på övervåningen som du når genom souveniraffären på bottenvåningen.

[custom-facebook-feed]

Lämna ett svar