Kaffe: Spådomskonst och livsstil i Egypten

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Kaffe i Egypten

Kaffe i Egypten


Efter upptäckten av kaffe i Jemen för över 500 år sedan, spreds den smakrika och stimulerande dryck över Anatolien (Turkiet) och Mellanöstern och därefter till alla världens otaliga kulturer som utvecklade sina egna unika blandningar och metoder för hur det skulle bryggas och kokas.
Kaffe, eller ”qahwa” på arabiska, fortsätter att vara en del av den egyptiska kulturen. Sedan introduktionen i Egypten under den ottomanska tiden, blev det kaffet känt som ”turkiskt kaffe” i Egypten. Qhawa kan serveras i olika styrka och smaker, allt från mediumstarkt till mörkare blandningar, beroende av hur bönorna rostats. Ibland kryddas även kaffet i Egypten med kardemumma, varje café med självaktning har sin egen variant.
Går du på ett traditionellt café under en resa till Egypten kan det vara bra att veta att det går att beställa kaffet i olika söthets grader: Qahwa Sada (sockerfritt), Qahwa ”al Re’a (med en nypa socker), Qahwa Mano (en och en fjärdedels sked socker), Qahwa Mazbout (med lite socker) och Qahwa Zeyada (massor av socker ). Det sockerfria kaffet är vanligt vid begravningar i Egypten eftersom den bittra smaken anses passande vid sorg, eller kanske snarare för att socker förknippas med fest! Qahwa Mazbout är den vanligaste varianten i Egypten, en sked kaffe (eller en och en halv) kokas upp med en tesked socker. Qahwa al Re’a, är också vanligt då många egyptier lider av diabetes.
Att bereda en god kopp turkiskt kaffe kan vara svårt och kräver både skicklighet och erfarenhet. Qahwa kokar man i en så kallad ”kanaka”, en liten, smal och mässings-kanna. Först läggs det malda kaffet i kannan tillsammans med sockret tillsammans med varmt vatten därefter rörs blandningen noga tills den helt löser sig i det varma vattnet. När blandningen börjar koka, skall det stiga och få rätt tjockt lager skum på ytan innan det tas av gaslågan, men även här finns varianter: Qahwa Soury (syriskt kaffe) kokas upp utan skum.
Tillsammans med det Turkiska kaffet serveras alltid ett glas kallt vatten för att minska bitterheten i eftersmaken.
Vissa människor väljer även att lägga till en bit hasch (hasch) i sin blandning för att skapa en avslappnad stämning (dock aldrig på kaféer). Denna metod kallas ibland kanaka.
Legenden säger att om kaffe-blandningen kokar över fullständigt (al-qahwa farret) är det ett tecken på otur. Det sägs även att det är vanligt att potentiella brudar ombeds att servera kaffe till sina blivande män som ett test på deras kökskunskaper. Om kaffet vid serveringen spills utanför koppen sägs även det innebära otur (eller visa på en ung kvinnas bristande färdighet i köket).
Andra ritualer i Egypten är att spå framtiden i sumpen. Vissa människor blir berömda för sina förmågor att utläsa framtiden. Efter att ha druckit kaffet, ombeds den som skall bli spådd att täcka koppen med fatet, vända det hel upp och ned och snurra ett varv, för att kaffesumpen skall rinna av och torka.
Efter att sumpen fått rinna av och torka uppstår i krackeleringen bilder bokstäver och tänkta siffror i koppen och på fatet (vissa kopp-läsare läser även fatet). Siaren väntar c:a 10 minuter medans koppen är upp och ned vänd innan han eller hon börjar läsa i sumpen. Om koppen fortfarande är våt, betyder det sorg (droppar av kaffe tolkas som tårar). En kopp som fastnar i fatet betyder att personen är älskad av en annan.
Ser man ett träd i sumpen betyder det framgång, medan siffror varslar om kommande rikedom. Klockor förebådar nytt jobb eller förhållande och naturligtvis betyder ett hjärta kärlek! Ringar sägs symbolisera äktenskapet medan flaggor betyder seger eller en fiendes död. Kameler är oftast bärare av pengar och njutning och fåglar kommer med goda nyheter, medan en träplanka står för död.
Ormar representerar vanligtvis fiender och linjer som delas upp i två eller fler linjer representerar olika livsval. Tid mäts i punkter: Tre prickar vittnar om tre dagar, tre veckor, tre månader eller tre år. I Egypten symboliserar ögon folktron om ”det onda ögat”, eller om avundsjuka.
Att ägna sig åt att spå i kopp är främst ett tidsfördriv för kvinnor i Egypten, ett sätt att få igång ett samtal där man kan dela och kanske lära sig lite mer om varandras våndor och glädjeämnen. Men även om nästan varje egyptisk familj har en egen gammal tant eller en mormor som kan spå i kopp, finns det även professionella koppläsare
(Pris: 50EGP till 100EGP per spådom, beroende på deras förmåga). Warda, som tidigare brukade sitta vid Naguib Mahfouz restaurang i Khan al-Khalili och Fadda, som i åratal arbetade på Mariott Hotel, räknas till Kairos och Egyptens mest berömda spåkvinnor.
Oavsett om du dricker kaffe för smaken, effekten, eller för att sörja en nära anhörig, är turkiskt kaffe onekligen en fortfarande en kulturell institution i Egypten. För många i Egypten, är kaffet mer än en dryck, det är en livsstil!
Läs mer om att resa till Egypten:

  • Kairo
    • Al Fishawy Café
      • Turkiskt Kaffe: Spådom Konst och Livsstil!

Lämna ett svar