Luxor – En liten stad med stora sevärdheter

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Luxor – En liten stad med stora sevärdheter

Luxor är en typisk egyptisk småstad, med shopping, marknader och restauranger belägna endast ett stenkast från några av världens mest fantastiska och sägenomsusade sevärdheter.
Till Luxor har turister rest ända sedan slutet av 1800-talet för att besöka utgrävningarna i stadens utkant. Trots turisternas långa intresse för resor till Luxor har staden aldrig blivit ett traditionellt charterresmål utan har behållit sin egyptiska småstadsstil, exotiskt, levande och med ett trevligt promenadstråk utefter Nilen. den så kallade “Cornishen”
Nära till sevärdheter
Luxor ligger vid Nilen och när solen sänker sitt glödande klot mot öknen och försvinner på andra sidan Nilen bortom konungarnas dal förstår man varför Egyptens solnedgångar är så omvittnat magiska. I Luxor kan du inte bada i något hav här, och helst inte i Nilen heller för den delen, men de större hotellen har lyxiga pooler var av många vetter ut mot Nilen och Konungarnas Dal på andra sidan. Det är också i från Luxor du utgår om du vill bege dig ut på en klassisk Nilenkryssning ned mot Aswan eller upp mot Dendera.
I gengäld har du otroliga sevärdheter endast en halvtimme utanför staden. Konungarnas Dal finns här med bland annat Tutankhamons grav. Myten om “Tutankhamons förbannelse” spreds över världen efter att den engelske arkeologen Howard Carters finansiär Lord Carnarvon mystiskt avled efter ett myggbett, bara några månader efter att man öppnat graven 1922.
Myten om gravens förbannelse som tidigare höll turisterna borta från graven tycks ha bleknat. Idag är den mycket populär att besöka.
De spännande templen – Karnaktemplet, Luxortemplet och Hatsheptsuts Tempel – är också väl värda ett besök. Man kan inte låta bli att förvånas och förundras över att de kunde tillverka så praktfulla byggnadsverk för flera tusen år sedan.
Jag rekommenderar varmt en resa till Luxor som har ett mycket behagligt vinterklimat. Antingen som ett resmål i sig, som utflykt från Hurghada eller Kairo eller som del av en romantisk Nilekryssning!

Tags: , ,

Lämna ett svar