Konsten att pruta i Egypten

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Money pengar dricks

I egypten har prutandet upphöjts till en konstform. Men många turister (särskilt svenska) skulle hellre göra något annat än köpslå om priset på en guld kartusch under semestern i Egypten.

Men från den lokala synvinkeln är prutningen ett sätt att kommunicera och en chans till mänsklig kontakt. Det är också lagligt i Egypten att pruta, och be om en rabatt.

Som med alla typer av förhandlingar, finns det ett protokoll till hur köpslåendet skall gå till, och många sätt att se till att du inte betalar mer än du skall. Men den grundläggande trixet är att ha en viss  kunskap om värdet av vad du köper och att du sätter en gräns för dig själv innan prutningen för vad du är beredd att betala.

PÅ eventuella prislappat anger vad som maximalt krävs, inte det lägsta priset. Vill du diskutera priset, föreslår du ett minipris som utgångspunkt för förhandlingen. Därefter fortsätter ni att förhandla er fram till ett pris mellan dessa utgångspunkter.Att pruta kan visa sig lönsamt om du köper varor av högre värde, såsom guld och smycken, men vid lägre värden är det knappast värt den tid och ansträngning det ändå innebär att på allvar gå in för att pruta, utan skall ses som en mer eller mindre en social gest.Om du betalar med kontanter, istället för med ett kreditkort bör du ha större chans till att få en bra rabatt. Butiker i Egypten föredrar kontanter. Att betala med dollar hjälper ibland till att säkra ett fynd.Det brukade vara en gyllene regel att erbjuda halva utgångspriset, men den regeln har blivit alltmer opålitligt under åren, eftersom utgångspriset kan vara satt så att varans verkliga värde just motsvarar det mini-pris du öppnar budgivningen med. Om du vill få ett fynd, vara beredd att investera lite tid i att få en ungefärlig aning om vad varan är värd.
Det är bra  att göra sin hemläxa innan du bestämmer dig -”shoppa runt” lite först helt enkelt, och köp aldrig i den första butik du kommer in i, du kan ju alltid välja att komma tillbaka!
Affärsinnehavaren kommer att försöka övertala dig om att just de har de bästa priserna, men kommer inte bli förolämpad när du säger att du vill titta runt och skulle komma tillbaka.
Timing är också viktigt. Du har bättre chans att hitta fynd sent på kvällen än tidigare under dagen.
När du köper guld pruta om priset per gram – inte priset per föremål!!! För andra värdesaker, kan du alltid säga en vän köpte en liknande produkt för ett lägre pris.Förhandla bara med dem som kan göra ett omedelbart avslut, och inte med en assistent.
Om du är osäker, be att få tala med chefen eller ägaren.
Om du köper mer än ett objekt pruta för hela partiet snarare än för den enskilda varan. Man får oftast bra rabatt  om man köper ett fler saker i samma butik än man får för enskilda föremål. Slutligen om du dessutom under prutningen kan peka någon skavank på  varan, såsom en dålig söm på en klänning kan det hjälpa till i slutskedet av förhandlingen att ytterligare  sänka priset.
Det finns dock platser där prutning inte är norm, och dessa inkluderar livsmedelskedjor, frukt och grönsaks marknader där priserna ändå för turister är så marginella att de är inte är värt att be om rabatter. Egyptierna brukade skämta om ryssar som på 1960 talet tog köpslåendet till en sådan ytterlighet att de även bad om att få rabatt på brödet som subventioneras av staten och som såldes för ett par ören per brödkaka.
Priserna bör dock sättas i perspektiv. Egypten är fortfarande relativt billigt, åtminstone för turister. Vill du göra din semester enkel för dig själv bör du sätta en gräns för vilka summor som inte är värda att köpslå om. Varor under LE 50 är vanligtvis inte värda besväret utan mest slöseri med dyrbara semester tid. Om du tycker att ett objekt är alldeles för högt prissatt, ge ditt eget erbjudande  ditt eget pris och gå därifrån. Vilket kommer att tvinga säljaren att bestämma sig för ett  ja eller nej till ditt slutpris.
Språket kan vara ett handikapp när man skall pruta i Egypten, även om att många köpmän talar minst ett främmande språk utöver arabiskan. Men ibland kan språket vara ett hinder. I dessa situationer är det väl värd att ha lagt lite möda på att lära sig grundläggande arabiska uttryck redan innan resan. Du kommer bli förvånad över hur mycket du kan pruta med ett begränsat ordförråd!!!
Lite exempel:
Be KAM? (Hur mycket?)
Khamseen ginne (LE 50)
La’a, da ghäli awy. Mumkin talateen? ((Nej, det är väldigt dyrt, Kanske 30?)
Laa mish mumkin … -Arbaeen? (Nej det är inte möjligt… LE 40?)
Laa, ma’aya talateen bas. (Nej, jag har bara 30)
Antingen kan han enas om att sälja för 30, eller så kan du plötsligt hitta ytterligare en 10 punds sedel i fickan och avsluta affären.
Det är viktigt att komma i håg att i de allra flesta fall är 10 pund mycket mycket mer värda för den lilla egyptiska handlaren, än den är för dig som turist. Jag vet att de flesta turister till Egypten är inte rika, men i relativa termer är man som svensk fortfarande betydligt rikare än den genomsnittligt egyptiern. 10 Le är för många en dagslön!!!
Så var försiktig, vet vad du vill, och pruta hårt för att få vad du vill till rätt pris. Annars -slösa inte din tid på att köpslå om struntsaker du inte behöver. Som de flesta resenärer väl känner till, kommer även ”de bästa” semesterfynden kommer ändå snart att ligga och skräpa runt i skåp och lådor väl hemma i Sverige. Så, efter allt köpslående, kan det kanske vara värt att betala lite i överkant för att få precis vad du vill snarare än billigast möjliga!

Lämna ett svar