Värme och damm

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Ett problem som många besökare till Egypten upplever är den tidvis intensiva värmen, och då särskilt i de södra delarna av landet, och

Johannes Lundin. Jag bor i Luxor och skräddarsyr individuella reseprogram till hela egypten. Läs mer om våra utflyktsprogram Klicka här!


särskilt under sommarmånaderna.
Eftersom svetten avdunstar omedelbart i den torra luften kan du lätt bli uttorkad utan att själv inse det. Uttorkningen
förvärras dessutom av både alkohol och koffein.
Drick massor av andra vätskor (minst tre liter per dag, dubbelt så mycket om du utöva själv) och ta lite extra salt i maten. Du bör ha någon form av keps/hatt samt löst sittande (bommulls) kläder (dock ej syntetiska material), en hög faktor solskyddsmedel för att skydda dig mot solbränna, särskilt viktigt är detta under sommaren. Försök (under Juli-Augusti) att undvika gå ut  mitt på dagen och ta på dig en  T-shirt när du snorkling, då solen bränner dig ännu snabbare när du är i vattnet.
Tecken på värmeslag är huvudvärk, yrsel och illamående – och kureras med vila i ett svalt rum samt att dricka mycket vatten eller saft med en nypa salt.Själv brukar jag ibland för-preparera min vattenflaska med lite vätskersättnings pulver (som man kan få tag på i alla apotek). Detta för att vara säker på att jag kontinueligt får i mig lite salt. Ett annat smart tips är att ha en solhatt i bommul som kan dränkas med vatten, vridas ur för att stoppa droppandet. då vattnet avdunstar kyls huvudet ned – du kommer att bli förvånad över hur snabbt den torkar ut!!!
Besökare från vårat kallare klimat kan även drabbas av värmeexem, ett kliande hudutslag. Bära löst sittande kläder, håll dig sval och bada ofta är medlet för att  lindra symptomen tills kroppen vant sig.
I icke luftkonditionerade miljöer kan du använda dig av den traditionella egyptiska metoden genom att hälla vatten på marken för att kyla av ett rum, eller en balkong genom avdunstning –
Ökendamm – eller grus, samt smog i Kairo – kan få dina ögon att klia och rinna. Använder du kontaktlinser bör du byta till glasögon istället, åtminstone en del av tiden. Om vanliga ögondroppar inte hjälper, prova ögondroppar med antihistamin som Vernacel, Vascon-A eller Optihist.

Lämna ett svar