Sjukvård i Egypten

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Sjukvårdsstandard:
 
Fina och välutrustade privatsjukhus i turistområdena, men kompetensen hos personalen varierar. Det är väldigt dyrt och de kräver antingen ett försäkringsbevis eller kontant betalning. Om något allvarligt inträffas måste du flyttas till Kairo. Då kan du kan behöva utomstående hjälp så att du vet att du hamnar rätt.
Vanligaste försäkringsfall bland svenska turister:
Dykolyckor. Se till att kolla så att dykinstruktörerna är ordentligt certifierade.
 
Alarmnummer:
Brandkår: 180. Polis: 122. Ambulans: 123.

4 svar

 1. Jennie skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga som jag inte lyckas få hjälp med via Apollo. Vi har varit i Marsa Alam i mars förra året och hoppas på att åka tillbaka mars i år också. Av flera skäl vill jag ta reda på var närmaste sjukhus ligger men Apollo bara svarar att det finns läkare som kan komma till hotellet. Kan du säga mig var närmaste sjukhus är och vilken sorts standard man kan förvänta sig både på lokaler, vård och personalens utbildning?
  Jag är själv sjuksköterska så man kan nog säga att jag kanske har en del förutfattade meningar som jag hoppas du kan slå hål på!
  Vet du mer hur det fungerar med försäkring om man behöver söka vård och ev kostnader (speciellt om det är kostnader på plats)?
  Jag är mycket tacksam om du kan hjälpa mig!
  Med vänlig hälsning
  Jennie

  • Johannes skriver:

   Hej Jennie, tack för ditt mail
   Jag kan förstå att du ställer dig lite skeptisk till egyptisk sjukvård, men faktum är att den på många håll håller en riktigt god standard även om det utanför städerna (som t ex Marsa Alam) mer handlar om nivån av vad en svensk vårdcentral skulle kunna erbjuda, om än i mer slitna lokaler, men man skall inte döma hunden efter håren, de läkare som tjänstgör i turistområdena har nästan alltid en mycket god utbildning (ofta med en examen från europeiskt eller amerikanskt universitet.) Och då det är försäkringspengar i omlopp när västerlänningar blir sjuka, så drar de sig aldrig från att göra det där ”lilla” extra som att skaffa fram flygtransporter och sjukhusvistelser om så skulle behövas.
   I Marsa Alam finns det inget sjukhus (förutom en liten enkel klinik för akutmedicin), men jag skulle tro att man ändå har bra förutsättningar i området om någon skulle bli akut sjuk. Dels för att Marsa Alam är en av de platser där man har en nyinstallerad tryck-kammare för att hantera dykarsjuka, 24 km norr om Marsa Alam, och detta brukar i förlängningen innebära att man har mer specialicerad medicinskpersonal och rutiner på plats.
   Dessutom finns i Marsa Alam ett ambulansflyg som rycker in vid lite svårare fall (tel 010 154 1978), och har du bara en bra försäkring så skall kostnaden inte vara något problem (själv använder jag mig av Europeiskas försäkringar).
   I Hurghada finns de närmaste sjukhusen i egentlig mening, Al-Gouna Hospital (358 001), Al-Saffa Hospital (354 69 65) As-Salam hospital men, dessa (förutom möjligen Al-Gouna) lever upp till europeisk standard. Om någon blir akut sjuk i Marsa Alam så kommer man med största sannolikhet flygas upp till det Anglo-Amerikanska Sjukhuset i Kairo (02-2735 6162/5) som håller tip top standard.
   Mvh
   Johannes

 2. Irene Rydström skriver:

  Hej !
  Jag funderar på att tillbringa ett par månader i vinter i Egypten. Jag är kvinna och nybliven pensionär, och jag önskar att få veta om det finns möjlighet att hyra lägenhet någonstans i Egypten? Och om du kan rekommendera något ?
  Tack på förhand.
  Hälsningar Irene

 3. Anneli Hjerpe skriver:

  Hej ursäkta frågan, hör kanske inte riktigt hit men.
  Vet du något om att få medicin mot Hepatit C i Luxor?

Lämna ett svar