Dykområden i Alexandria, el-Almain och Marsa Matroh

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

 
Alexandria är en stad av minnen, och en hel del av dessa minnen ligger numer bokstavligen i havets djup så om du vill utforska Alexandrias historia på djupet” måste du dyka -bokstavligen! Alexandria erbjuder ett enormt smörgåsbord av  intressanta dykupplevelser. Dykning här, till skillnad från Röda havet, är inte koncentrerad kring vackra korallrev och färgglada fiskar utan att dyka i Alexandria är att dyka rätt ner i forntiden och historien. Här dyker du efter sjunkna städer och palats samt fartyg som ligger alldeles under vattenytan utefter den alexandrinska kusten. Trots att några av de viktigaste statyerna av drottningar och kungar redan bärgats ur djupen så räkanar man att cirka 7000 monument från  faraonisk och romersk tid fortfarande finns bevarade under vattnet!
Den sjunkna staden. Kleopatra och hennes Palats: Kleopatras Plats ligger inne i Alexandrias östra hamn, medans stora delar av den antika staden ligger både innanför som utanför själva hamnbassängen (Pharos Island är i själva verket en del av det Kungliga kvarteret). Staden, liksom småningom dess berömda fyrtorn kollapsade och sjönk i havet efter flertalet jordbävningar. I Alexandria dyker du för att besöka det förflutna och för att röra monument som tillhört de mest kända personligheter som världen någonsin skådat; Alexander Store, Ptolemaios Soter, Kleopatra, Caesar och Markus Antonius. Här kan du möta Kleopatras kungliga distrikt, hennes solbåt men även vraket av ett flygplan från 2: a världskriget som störtat rakn ned i det inre av Kleopatras palats!!!
Qaitbay Fort: Det finns 3 dykplatser undervattenytan kring fortet Qaitbay. Det första är vraket av en båt som används för att transportera varor till Alexandria under Kleopatras tid. Den andra är resterna av en romersk förlisning, även det att fartyg som en gång använts för att transportera varor till Alexandria. Den ligger cirka 650 meter från Quaitbay. Den tredje platsen är ytterligare ett vrak från ett fartyg som också användes för att transportera varor under Kleopatras tid. Den ligger 450 meter ut från Qaitbay.

Undervattens staden Herakleon hittar du drygt 4 km. ut från från kusten vid Abu Kir-viken, i höjd med fortet Abou Kir. På ett djup av 8m. ligger ett 120 hektar stort område med lämningarna från en hel stad, med mängder av antika byggnader, och ett faraonisk tempel. Dess hamnbassäng var konstruerad av enorma kalkstensblock. Templet innefattar 3 kolossalstatyer huggna i röd granit och föreställer Ptolemaios och hans drottning, den gud som personifierade Nilens årliga övervämning -Hapi. Stenmonument av olika storlek och figuriner av brons, samt bronsmynt och keramik. De flesta av dessa konsthantverk härör från tiden 400 f.kr – år 0 och vittnar om välståndet vid tiden för Ptolemeernas styre.
Napoleons flaggskepp ”l´Orient” -det största fartyget i Frankrikes flotta gick under med alla sina 120 kanoner ombord- men ”Serieuse” och ”Artemise”  två  fregatter tillhörande Napoleon Bonaparts flotta sänktas utanför Alexandria. ”Serieuse” var det minsta fartyget i flottan. Dessa två mindre fartyg sjönk under det desperata försöket med att hålla den brittiska flottan borta från den franska som låg ankrad i viken.”l´Orient” exploderade under kulmen av slaget. 7 ankare från olika fartyg i flottan, kanoner, bärbara skjutvapen och ammunition kan du se här och minner om den katastrof som drabbade Napoleon som stod strandsatt i land tillsammans med hela sin armé och de vetenskapsmän som skulle komma att lägga grunden för den moderna egyptologin. Ombord fanns även en stor mängd guld, silver och kopparmynt som daterats tillbaka ända till Ludvig XIV, några till Ludvig XV men huvuddelen från Ludvig XVI:s tid. Man har även hittat guld från Malta som Napoleon erövrat under sin väg till Egypten. Förutom allt detta  finns personliga föremål från besättningen samt instrument för navigering.
Andra världskriget
Flera vrak finns från andravärldskrigets strider.HMS Calcutta en brittisk luftvärns-kryssare av C-klass sänktes nordväst till Alexandria 1941. HMS Calcutta var en av brittiska marinens lätta kryssare, byggd av Vickers 1917, och sjösattes 1918. 1938 byggdes hon om till luftvärns kryssare vid Chatham Dockyard. Den 1 juni 1941, under striderna om Kreta, upptäcktes hon utanför Egyptens kust av en tysk Junkers Ju 88. Trots hennes effektiva luftvärnskanoner, skadades HMS Calcutta så svårt och sänktes slutligen med två bomber nordväst om Alexandria. Sikten under vattnet här är mycket bra, ibland mer än 20 meter, och vraket är rikt med marint liv.
HMS Galatea var en Arethusa-klassad brittisk kryssare, byggd i Greenock av Scotts Shipbuilding & Engineering Co 1933, och sjösatt 1934. Den 1 september 1940 fick HMS Galatea lätta skador efter en kollision med en tysk flytande mina utanför Cleaner Shoal Boj nära Humber Light Vessel (UK). Den 15 December 1941, kryssade hon i östra Medelhavet utanför Egyptens kuster. Här blev hon stoppad och torpederad av den tyska ubåten U-557: HMS Galatea ödelades av explosionen och sjönk strax utanför Alexandia. 469 män i besättningen följde skeppet i djupet.
el-Alamein, Matrouh
Flera skepp sänktes i Al Alameins vatten liksom många tyska och brittiska flygplan, dessa finns på olika djup, allt från 5 till 40 meter. En mycket vacker brittisk soldat-transportör ligger på ett djup av 7meters djup, i kristallklart vatten utanför Al Alamein och är fortfarande i mycket gott skick och många av de berömda brittiska soldathjälmarna  sticker fortfarande upp ur sanden runt vraket, hastigt kvarlämnade av de flyende soldaterna. Andra intressanta vrak är till exempel: HMS Schakalen, som var en brittisk jagare av J-klass, byggd  i Clydebank av John Brown Shipbuilding & Engineering Company Ltd 1937, och som sjösattes 1938. Den 12 maj 1942, när hon var på uppdrag i östra Medelhavet, utefter den Egyptiska kusten, upptäcktes HMS Jackal och attackerades av en tysk Junkers Ju 88. HMS Jackal skadades allvarligt av bomberna som föll, och sjönk utanför Marsa Matrouh. U-75 var en av de så viktiga VII-C-klassade tyska ubåtarna: Hon byggdes i Bremen av Bremer Vulkan 1939, och sjösattes 1940. VII-C-klass ubåtarna var 66.5m långa, med en max fart av 17knop (i ytläge) 7.5knop (under vatten), de hade  fyra 533mm torpeder, en 88mm kanon, ett 20mm samt ett 37mm maskingevär. Den 28:e December 1941, upptäcktes hon och sänktes av den brittiska jagaren HMS Kipling nära Marsa Matrouh.

Lämna ett svar