#Egypten med rörelsehinder

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Funktionshinder är vanligt förekommande i Egypten, då många sjukdomar som hos oss skulle behandlas, såsom till exempel grå starr,

Johannes Lundin. Jag bor i Luxor och skräddarsyr individuella reseprogram till hela egypten. Läs mer om våra utflyktsprogram Klicka här!


orsakar bestående funktionshinder här, eftersom folk inte har råd med behandlingen.
Som Funktionshindrad är nästintill omöjligt att få jobb (även om det finns en tradition av blinda sångare och berättare), så valet för en egyptier med funktionsnedsättning är vanligtvis att stanna hemma och bli omhändertagen av din familj eller att gå ut på gatorna för att tigga för allmosor.
För funktionshindrade resenärer, har dock detta sina fördelar, funktionshinder eller att någon ser eller beter sig lite
annorlunda, får inte samma generade bemötanden från egyptierna som de får av oss västerlänningar. Funktionshinder medför ingen stigma, utan är helt enkelt ett uttryck för ”Guds vilja”, som skall accepteras och göras det bästa av – eller som egyptierna säger Allah karim (Gud är generös).
Å andra sidan skall du ha mer än tur för att hitta en rullstol eller ens en handikapptoalett, och gatorna är fulla av alla möjliga och omöjliga typer av hinder som är svåra för en blind eller rullstolsburen att tackla på egenhand. Nybyggda hotell och andra turistanläggningar brukar vara i bästa fall rullstols-vänliga, men få andra platser har ramper, som då mer är avsedda för bagagevagnar snarare än människor, om de finns alls. Om du har problem med att gå, kommer du varse bli att gatumiljöerna innehåller många problem som höga kantstenar och branta trappor. Köande i värme kan vara extra svårt för dig som snabbt blir trött i kroppen av att stå länge. En lätt ihopfällbar stol kan vara ett ovärdeligt hjälpmedel att ta med dig om du vet med dig att du lätt blir trött av att gå eller stå.
Egyptens monument är en blandning av lättillgängliga och omöjliga. De flesta av de stora templen är byggda utan några större nivåskillnader, med bara något steg här och där – och tillgängliga för dig i rullstol eller för dig som går med käpp eller kryckor om du har en assistent med dig på resan. Det som kan vara mest frustrerande är gravarna, som det nästan alltid är en kamp för att nå – ofta placeras halvvägs upp bland klippor eller nedför branta trappor. I Konungarnas Dal är det till exempel endast Ramses VI:s grav som är enkelt tillgänglig med rullstol. Pyramiderna i Giza är tillgängliga att se utifrån, men är omöjliga att ta sig in i för en funktionshindrad, och Saqqara är svårt pågrund av all lös sand.
Kairo i sig är dåliga nyheter för dig som har svårt att röra dig, och då särskilt det muslimska Kairo, som med sina smala, ojämna gränder med trängsel, även om jag har lyckats ta runt en rullstolsburen genom stora delar av området. Med en bil och assistent, kan du fortfarande se Citadellet och andra viktiga monument. Och det finns hiss i det egyptiska Museet. Sinai och Hurghada finns det dykcentra som tar emot funktionshindrade studenter på Dykkurser och hotellen på dessa orter tenderar att vara rullstol-vänliga.
Taxi är lätta att få tag på billiga och ganska smidiga, och om du hyr en för dagen, kommer föraren med all säkert att hjälpa dig in och ut, och kanske till och med följa med dig runt på de platser du besöker. Om du anlitar en guide på plats så kan de mycket väl också vara beredda att hjälpa dig med trappsteg och andra hinder.
Egypten är ett land med många hjälpande armar!
 
 

  • Under flera år har jag samlat massor praktiska tips för dig som funderar/skall resa till egypten. Gillar du sidan?  Sprid gärna informationen till andra resenärer eller ditt eget resesällskap genom att”gilla/rekommendera” sidan på facebookG+ eller twittra iväg etttwitter!”Knappar” för detta hittar du överst och underst på varje sida!Tacksam för Hjälp! 
  • // Johannes Lundin (egyptenguiden)