Skyfall i Egypten

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Skyfall i Egypten

Nu har svenska medier skrivit om de våldsamma regn som orsakat skador i egypten. Sådana översvämmningar inträffar  lite då och då när det regnar uppe i bergen (framförallt i Sinai). Jag minns själv en sådan”störtflod” som svepte igenom Dahab för några år sedan. Nere vid kusten var vädret om inte helt soligt, så inte märkte jag av något regn, men på morgonen hade en lervälling dragit ned genom wadin (den uttorkade floddalen) som går genom staden.
Även i Israel har jag blivit ”strandad” på ett spa vid döda havet – då regnovädret i bergen hotade att svepa bort vägbanorna efter dödahavskusten, men det var ju inte ett helt fel ställe att bli strandsatt på under de timmar ovädret drog fram.
När det regnar uppe i bergen samlar sig de små dropparna till sådana här störtfloder som sveper ned mot kusterna. Dock vet man tämligen säkert vart de kommer att dra fram – då flodfårorna är synliga överallt i landskapet och inga hus eller hotell får byggas här. Det kan dock ställa till med en hel del skador på vägar, och framförallt då i Sinais bergsöken.
Det är naturligtvis hemskt att människor ibland kommer till skada, men faktum är att dessa ”störtfloder” unge fär är som när den första snön faller i sverige -alla blir alltid lika märkligt förvånade varje år och bilar kanar av vägarna. Men den engelsman som omkom dog inte av störtfloden utan då hans segelbåt slogrunt i den kraftiga vind som drog med sig regnet.
Något som man nu kan se fram emot i vår är en intensiv och vackert blommande öken, då alla de tusentals växter som bidat sin tid under årslånga torrperioder plötsligt kommer att gå i blom.
Johannes
läs mer:
Aftonbladet, Vasabladet,

Tags: , ,

Ett svar

  1. Kurt Carlsson skriver:

    Tja nu va det inte så att det regna i bergen där jag var iaf vi bodde 20m från stranden och jag stod med vatten till fotknölarna inne i hotellrummet och det åska och blixtra lika frekvent så man trodde det va dagsljus ute. det va ingen katastrof men jävlar va det regna. och lokalbefolkningen sa att dom inte sett nåt regn på 10-15 år

Lämna ett svar