Om Kairo

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Om Kairo

[put_wpgm id=4]
 

Kairo – staden på Nilen


 
Kaotiskt är nog det bästa sättet att beskriva Kairo på, men också smått berusande och ente så lite exotiskt.
Kairo – Afrikas och Mellersta Österns största stad är verkligen mycket mer än sitt faraoniska arv, och detta trots att hon kan skryta med den antika världens enda återstående monument – Cheopspyramiden som i årtusenden vakat över staden och landskapet omkring. Kairo är en enorm historisk smältdegel där kulturer och civilisationer under årtusenden ständigt mötts och fortsätter att mötas.
De medeltida minareterna och kupolerna tornar fortfarande högt över de livliga basarernas trånga gränder, där unga pojkar kvickt kilar fram i folkbruset och levererar thébrickor till de prutglada massorna som bänkat sig med sina vattenpipor på stadens caféer och svala koptiska kyrkor trycker sig tätt intill resterna av den romerska fästningen i Gamla Kairo.
ÅSNEKÄRROR
Åsnekärror slåss fortfarande om plats på de trafikerade gatorna. Trafiken i staden tycks ha två hastigheter – antingen full fart frammåt, eller fullständigt stillastående. Moderna snabbmatskedjor kantar gatorna överallt i de mer välbärgade områdena, medan små gatukök erbjuder arbetarna enkla skrovmål på gatan – som Fuul – bönröran som är huvudingridiens i varje egyptiskt arbetarhems frukost.
Äldre män i fotsida dräkter (galabayor) sitter och röker shisha (vattenpipa) och spelar backgammon på de otaliga caféerna. Rasslet från spelbrickorna och bubblandet från vattenpiporna blandas med omgivande kakofonin av biltutor, skratt och skrällande arabisk pop. Den söta doften av frukttobak, kaffe och kryddor blandar sig med trafikens avgaser.
Och därtill skär igenom allt detta, fem gånger om dagen, böneutroparnas uppmaning till bön, entonigt och hypnotiserande. Men ännu äldre än självaste Kairo flyter Nilen fram i sakta mak och delar staden i två halvor.
Stadsdelar och områden
Kairo är egentligen inte en stad. Dess långa historia sträcker sig tillbaka tusentals år, från forntida egypten och fram till i dag. Det nuvarande arabiska namnet för Kairo är al-Qahirah, som kan översättas som ”Den Segerrika”, eller ”Erövraren”. Men i dagligt tal kallar Egyptierna staden som Masr, vilket betyder ”Egypten”.
Staden är enorm, och är uppdelad i flera stadsdelar. Här är några av de viktigaste:
DOWNTOWN KAIRO

Centrala Kairo – Down Town


Wust el Balad, eller ”DownTown” är centrum för den moderna staden, ett mish-mash av butiker, breda avenyer och bostäder i vackra sekelskiftes hus blandat med Bauhouse. Här kan du besöka det mäktiga egyptiska museet, inklusive Tutankhamons skattkammare och den faschinerande mumiekammaren – där du kan få stå ansikte mot ansikte med de mäktigaste faraonerna ur egyptens historia . Här finns också många konstgallerier, restauranger, caféer och barer.

Brödpojke i marknaden


Österut vid Attaba markanden övergår Downtown till det område som är känt som Islamiska Kairo. Det är här du hittar de mest livliga medeltida basarerna i det väldiga Khan al-Khalili, liksom den mest majestätiska islamiska arkitekturen. En av de mest kända av Kairos moskéer är al-Azhar och Al-Hussein-moskéerna, två av de viktigaste inom den sunnimuslimska världen. Vid kanten av islamiska Kairo, på en platå i Muqattam berget, finns det berömda Citadellet som vakar över Kairo, liksom det gjort under århundraden.
Längre österut och nordost om Downtown ligger stadsdelarna Nasr City och Heliopolis. De är så gott som fristående städer, och här finns inte mycket av intresse för den tillfällige besökaren, men det finns massor av hotell i Heliopolis, som ligger på vägen ut mot flygplatsen.

Koptiska (gamla) Kairo


Söder om Downtown, längs med strandvägen ”Cornishen”, ligger hotell och ambassaderna tätt i Garden City. och ännu längre söderut ligger Gamla Kairo, hem till det koptisk-kristna kvarteret, och en av de mest pittoreska delarna av staden. Ytterligare längre söderut ligger Maadi, ett av de bästa ställena i Kairo att utgå från för den som vill göra en fellucka-tur på Nilen. Ett snäpp öster om Maadi hittar du New Kairo, Masr Gedida.
Al-Manyal och Zamalek är två stora öar i centrum av staden, kringflutna av Nilen. Zamalek är en den fiiinare stadsdelen västinfluerad, med bra shopping och massor av mysiga restauranger och pulserande nattliv, samt några av Kairos många flotta hotell.
På Nilens västrastrand, i vad som i själva verket är den självständiga staden Giza, ligger bostadsområdena Imbaba, Mohandiseen, Agouza, Dokki och Giza. Med ett antal hotell och restauranger att välja på. Många turister väljer att bo i Dokki under sitt besök i Kairo.
Ett annat populärt alternativ är att fortsätta längre västerut, där Giza smältersamman med det förflutna antika Egypten. Staden kryper bokstavligen ända upp till kanten av pyramideplatån, och här finns det en mängd resort hotell at välja bland som utgör en perfekt bas för att utforska de faraoniska monumenten i Giza, Sakkara och Dahshur.
Ännu längre västerut, alldeles vid början av Alexanria-Desert Road, ligger en av Kairos snofsiga nya satellitstäder: 6 oktober City. Det är här många av de rika och förnäma valt att bo för att slippa kaoset i själva Kairo.

Läs mer om Kairo:

Hitta flyg till Kairo:

[custom-facebook-feed]

Tags: