Svenskar med i utgrävningsteam som skriver om historien för egyptiska hamstaden Berenike.

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Svenskar med i utgrävningsteam som skriver om historien för egyptiska hamstaden Berenike.

 

Bild ovan: Kartush med Amenhemet IV:s namn hittade i Berenike

Egyptens antikvitetsminister Dr. Mamdouh El Damaty tillkännagav idag de nya upptäckter som gjorts vid utgrävningarna av den gamla hamstaden Berenike vid Rödahavskusten, 825km söder om Suez och 255km öster om Aswan.
Hamnstaden har länge ansetts ha anlagts under Romersk-Ptolemeisk tid men de nya fynden visar att den använts långt tidigare än det. Bland annat har man nu funnit en sandstens-stele från det Mellersta kungarikets tid prydd av en kartuch med farao Amenemhat IV namn, en farao ur den 12:e dynastin (c. 1990–1800 f.Kr.) och bland annat skall ha företagit expedition till det på faraonisk tid omsusade landet Punt. Farao Amenhemet IV företog även expeditioner till Sinai för att där hämta turkoser och lät där även uppföra delar av Hathortemplet i  Serabit el-Khadim. Han var också den som byggde det välbevarade Renenutet-templet i Maadi i södra Kairo.
Med bland deltagarna vid utgrävningarna i Berenike finns dussintalet arkeologer och egyptologer från USA, Polen, Storbritannien, Spanien, Rumänien, Kanada, Nederländerna och Egypten, men även från Sverige, samt c:a 76 lokalt rekryterade beduiner enligt Luxor Times Magazine.
Ps.  Det mytomsusade landet Punt är samma land som även den kvinnliga faraonen Hatshepsut utrustade en expedition till, och som hon beskrev och avbildade i den så kallade ”Punthallen” i sitt vackra tempel i Thebe (Luxor). Bilder från hennes expedition hittar ni längre ned på denna sida:  Hatsheptsuts tempel.