Nilkryssningens Historia

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Nilkryssningens Historia

En kryssning på Nilen har i över hundra år rankats som ett världens mest spännande och mest romantiska reseäventyr. Kombinationen av världens längsta flod och egyptens storslagna monument, den otroligt bördiga Nildalen och den karga skönheten i omgivande öknen, ljuset, värmen, och glädjen av att i sakta mak glida fram mitt i detta landskap gör fortfarande en nilkryssning till en naturlig höjdpunkt i varje resa till Egypten.
Nilkryssningarnas Historia

Ända sedan faraonisk tid och fram tills dess att till farbara vägar och järnväg (en av världens första) anlades i slutet av 1800 talet utgjorde Nilen egyptens givna transportled. Nilen erbjöd det snabbaste sättet att förflytta gods på, och det enklaste och mest bekväma färdvägen för den som kommit för att uppleva de faraoniska monumneten i landet. Bortom floden var öknenterrängen svår att färdas över, långsam och farlig. Så enkelt var det att färdas med båt på Nilen att de gamla egyptierna, trots sina otroliga tekniska, inte kom att börja använda sig av hjulet förrän drygt 1000 år efter det att de byggde pyramiderna. Resorna på Nilen var så fast rotad i det egyptiska medvetandet att det var fullständigt självklart att solguden Ra färdades över himlen i en båt, och att även de döda ansågs segla in i livet efter detta.
De Antika Skeppen
De tidigaste båtarna på Nilen var troligen enkla roddbåtar gjorda av sammanbuntade papyrusrör. Dessa avändes under den tidiga faraoniska tiden troligen främst för jakt och kortare resor. De forna egyptierna utvecklade småningom också mer avancerade träbåtar som framdrevs med flera uppsättningar åror, ett långt smalt segel och en styråra som senare kom att utvecklas till ett roder. De mest utarbetade och bevarade exempel på en sån gammal båt tycks ha varit del av Farao Kheops gravgåvor och kan ses utställd på Solar-Barque Museet invid den stora pyramiden i Giza. Även många modeller av enklare båtar har hittades i gravar runt om i egypten och kan ses på Kairos Egyptiska Museum.
De klassiska segelfartygen
Under medeltiden, då Kairo kom att bli huvudstad i egypten, och en av världens rikaste handelsplatser, uppskattade en tidig italiensk resenär att det troligen fanns upp till 36.000 fartyg på Nilen. Några av dessa var enkla fraktbåtar med trekantiga latinsegel, vilket även kom att ge dem det italienska namnet ”Felucca”, andra fartyg var stora och vackert utsmyckade fartyg avsedda för de rika, och kan liknas med båtarnas ”Rolls Royces” . Dessa  bekväma segelskepp kallades ”dahabiyya”, och beskrivs utförligt av av medeltida historiker som överdådigt dekorerade, tvåmastade träbåtar utrustade med privata hytter och badrum.
Det var också sådana fartyg som de rika européerna reste med längs Nilen under 1800-talets första hälften. Under flera århundraden var dahabiyyorna det bästa sättet att resa på Nilen. En resa från Kairo i norr till Abu Simbel i söder på ett av dessa eleganta fartyg tog nära nog två månader, där en stor del av den tiden gick åt till  förberedelserna av att hyra, och utrusta dessa fartyg med proviant innan man kunde påbörja själva seglingen uppför Nilen.
Massturismen
Under 1850-talet, kom Nilenkryssningarna att för alltid  revolutioneras genom införandet av ångfartyg på Nilen. Thomas Cook, en boktryckare från Storbritannien, kom att bli den som utnyttjade denna innovation då han 1869 började arrangera sina första turistgrupper till Egypten. Paketresan var född och ångfartygen ersatte successivt dahabiyyorna och gjorde resorna på Nilen relativt billiga och mer tillgängliga för det ständigt växande antalet besökare. Idag ingår en tur på den berömda floden som en självklar höjdpunkt i varje egyptenresa med självaktning . De små intima hjulångarna har numer vuxit till enorma flytande hotell, en del med nattklubbar, barer och små simbassänger på däck.  Besökare till egypten kan numer välja att flyga direkt till Kairo och därefter till Övre Egypten direkt från Sverige, eller ta sig med buss eller bil till Aswan eller Luxor från Hurghada och vara tillbaks hemma inom en vecka. Kryssningsfartygen har dock blivit så stora och relativt opersonliga att de mer kalssiska dahabiyyorna under senare år gjort en efterlängtad comeback. Många äldre dahabiyyor har återställts i ursprungligt skick och många nya har byggts, och erbjuder längre skräddarsydda resor som tillåter passagerare att åter komma riktigt nära Nilen, göra strandhugg vid mindre platser och besöka de mer klassiska platserna under större intimitet och i mindre grupper.

Tags: , , , , , ,

Lämna ett svar