På mumiefronten ständigt nytt!

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

På mumiefronten ständigt nytt!

På mumiefronten händer det ständigt nya saker. För några år sedan fördes Ramses I mumie tillbaks till egypten efter att ha varit på en mer än 100 årig resa över atlanten, hans mumie finns nu att beskåda i det utmärkta mumifieringsmuseet i Luxor som oftast turister missar vid sitt beök där (tror inte en att svenska arrangörer vet om detta fantastiska museum…?)
En annan ”händelse” var undersökningen av Tutankamons mumie i konungarnas dal. En hel CT-scanner fraktades upp i dalen så att barn-kungens mumie kunde undersökas in i minsta detalj – man kunde då slå fast att Kungen inte dött genom ett slag mot huvudet. Att han skulle ha blivit mördad var tidigare den rådande torin.
Därefter – kom den stora upptäkten för ett år sedan då man med säkerhet kunnde identifiera mumien efter den enda kvinna som regerat egypten som farao nämligen Hatcheptsut. Även här använde man sig av en scanner för att kunna fastslå att den tand man redan visste kom från drottning Hatcheptsut passade in i mumiens käkben.
Nu har forskare med hjälp av scanner ”bytt kön” på en mumie som tidigare antagits vara en kvinna. En penis upptäcktes på den i övrigt okända mumien som tidigare gått under namnet ”Lady”.
Även Tutankamons penis var svår att hitta – och alla som vet hur en mumiefiering gick till förstår att det inte blev mycket kvar av könsorganet under processen.
Att undersöka mumier med scanner började redan på 70-talet då Ramses den Store gavs ett egyptiskt pass (där hans yrke angavs som ”Ex-kung”) och flögs till Paris för en omfattande undersökning  innan han återvände ”hem” till Mumiekammaren på det Egyptiska Museet i Kairo – åt minstonde merparten av honom…
…För ett par år sedan upptäktes det att en av forskarna i det franska teamet lagt beslag på ett av Ramses hårstrån då forskarens son försökte att sälja stråt på e-bay…
Ramses II tros vara den Bibliske Farao som Moses konfronterades med.

Tags: , ,

2 svar

  1. Charlotte skriver:

    Det här med ”the lady” småler jag lite åt, då jag för lite mer än en vecka sen såg ett program på discovery (tror jag det var) där de la fram teorin att denna ”lady” skulle ha blivit knivhuggen till döds, och att någon genom att skriva att hon var ”husets herre” ville hindra att ”hon” skulle nå livet efter detta. Tur också för den stackars mannen att han inte visste om att det skulle göras en datorbild av hur han såg ut och att han utifrån den skulle kallas för ”en vacker kvinna”…

Lämna ett svar