Resor till koptiska Egypten

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

deir katarina sinai

St:a Katarinaklostret i Egypten


 
Egypten spelar en oerhört viktig roll i Bibeln och det finns bokstavligen hundratals bibliska referenser till Egypten. I Jesaja kan vi bland annat läsa: ”Välsignat är Egypten, mitt folk” [Jesaja 19: 25]. Landet fungerade som tillflyktsort för de bibliska profeterna Abraham, Jakob och hans barn, profeten Jeremia, Den Heliga Familjen, samt många många andra och även i vår egen tid fungerar Egypten fortfarande som en tillflyktsort för tusentals flyktingar från hela Mellanöstern och Nordafrika.
Genom att besöka vallfartsplatser och församlingar som västerlänningar sällan eller aldrig besöker, får vi en unik inblick i egyptens kristna liv, kristenhetens tidigaste rötter, lokala folkmyter och traditioner, samt lär oss om situationen för egyptens kristna i dagens omvälvande samhälle. Här få vi möta en äkta gästfrihet som är få förunnade att uppleva.
Den orientaliska kristenheten skiljer sig på många sätt från den i väst; och traditionerna om Den Heliga Familjens besök i landet spelar en mycket viktig roll för den Egyptiska kyrkan, men utgör även en källa till innerlig stolthet även för landets muslimer. Landets uråldriga, sammanflätade koptiska och muslimska folktraditioner gör att Egyptens kristna och muslimer i långa stycken delar samma kulturarv; något som skapat, och fortsättar att skapa ett sätt att leva i en samexistens som är unik för omvärlden. Under resan får vi möta dessa koptiska och muslimska folktraditioner och lära oss mer om hur de befruktat, och fortsätter att påverka varandra.
Resor till Egypten

Antoniusklostret i Egypten


 
Muslimer i övre Egypten besöker ofta de olika kristna pilgrimsplatserna under vallfartshögtiderna för att utbe sig förböner och bli välsignade kyrkans av präster och munkar; och under lokala ’Moulids’ (dvs folkfester för lokala Muslimska helgon), deltar ofta de kristna i sina muslimska grannars firanden, liksom muslimerna deltar i de kristnas fester.
Vi inbjuder dig att tillsammans med oss besöka heliga familjen platser – En resa som både ger en förståelse för Egypten och vår gemensamma kristna tradition- med kontinueliga rötter direkt ned till evangelisk tid. Samtidigt som vi möter det kristna Egypten; -hennes uråldriga kristna traditioner, liturgi, kyrkor och kloster; -får vi här möta andra sätt att tänka som innefattar en levande öppenhet för drömmar, visioner och profetiska tilltal. Vi besöker uråldriga kristna församlingar och kloster i olika delar av Egypten som sällan besöks av icke-egyptier. Levande kristna samfund mitt i en islamsk omgivning i en omvälvande tid. Välkomna!
Vill de veta mer om våra resor till Egypten – Kontakta oss: Info@lundinorient.se

Lämna ett svar