Arter i Nassersjön

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Calle på Lundinorients fiskeresa på Nassersjön 2012. Här med en nyfångad Tigerfisk


Officiellt kan du hitta 32 olika fiskarter i Nasser sjön ovanför Höga Dammen i södra Egypten. Men det som du kommer att främst inrikta fisket mot är  Nilabborre (Lattes niloticus) och Tigerfisk (Hydrocynus Forskalii).
Nassersjön är den i särklass bästa destinationen i världen för Nilabborre, en fisk som endast finns naturligt i vissa afrikanska flodsystem och sjöar. I jämförelse med andra sjöar i Afrika, är dock Nasser Sjön den mest avlägsna och den mest glest befolkade, detta har medfört att sjön kunnat upprätthålla en god mängd stor nilabborre.
Nilabborre är den största sötvattensfisken i världen. Guinness rekordbok listar att en otrolig 232kg nilabborre fångats av lokala fiskare på Victoriasjön. Den största bekräftade nilabborre som fångats i Nassersjön vägde 176kg. Ett flertal Nilabborrar över 100kg har fångats av sportfiskare på Nassersjön, och vår egen personals rekord är på hela 108kg. Forskningen visar att nilabborrar har en betydligt bättre chans att komma upp i rekord storlekar i sjöar, än vad de har i flodsystem. I och med det sedan länge varsamma och sparsamma fisket i sjön tyder allt på att det fortfarande finns gott om riktigt stora fiskar i Lake Nasser.
Nilaborren är en mycket magnifik fisk, som kommer att ta din utrustning till dess gränser. Kraftfulla hugg och våldsam kamp vid vattenytan är karakteristiska för denna vackra och sedan faraonsk-tid inhemska fiskart.
När det gäller Tigerfisk så når de inte upp till samma faraoniska proportioner, men även de är mycket kraftfulla i sina hugg och du kommer att överraskas av dess nästan akrobatiska kamp. Få fiskar har en sådan våldsam stridsenergi. Tigerfisken trivs i sjön och av de två arter som finns här är den vanligaste Hydrocynus Forskalli (uppkallad efter den svenska Linné-lärjungen Peter Forsskål) och som kan väga upp till 7-8kg. Tigerfisken är släkt med den sydamerikanska Pirayyan och bara en titt på dess ondskefulla tänder ställer bortom allt tvivel om att de är vilda rovdjur.
Kattfisk bjuder även de på spännande och intressanta utmaningar. Av de 18 arter som finns i sjön, är det främst två som är intressanta för sportfiskare: Bagrus, samt den legendariska Vundu. Om du lyckas få en Vundu på kroken kommer den att verkligen ge dig en oförglömlig kamp. De lokala fiskarna efter sjön talar om exemplar som har uppnått vikter långt över 45 kg och den största katt-fisk som våra fiskeguider personal hittills fångat är en 40 kilos Vundu och en Bagrus på 34kg. Kattfisk kan fångas under trolling, men du har en ännu bättre chans att kroka dem på natten med död eller levande bete på enkel krok.
Slutligen förtjänar den berömda Tilapia att nämnas. Denna fisk förekommer rilkigt i Nasser Sjön och är den viktigaste födan för Nilabborren.
Läs mer om fiske i Egypten, Nassersjön: