Lite om Rese-Valuta i Hurghada och Egypten

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Lite om Rese-Valuta i Hurghada och Egypten


1899 introducerade Egypten sedlar på 50 piasters samt sedlar för valörerna 1,5, 10, 50 och 100 pund. Några decennier senare utökades sedelskaran med sedlar även för 5,10 och 25 piasters lades till.
År 2006 ersattes 50 piasters och 1 punds sedlarna av mynt men sedlarna för dessa valörer finns dock fortfarande i cirkulation som undan för undan  skall fasas ut.
Mynten bär Kleopatras (50p) och Tutankhamuns (1Le) ansikten.
Alla valörer på de egyptiska sedlarna anges på  två språk, med arabisk text och östra-arabiska siffror på framsidan, och engelska och hindu-arabiska siffror på baksidan.
Storleken på sedlarna ger en indikation om värdet på sedeln, ju större sedel ju högre värde . De flesta egyptiska sedlar pryds av en klassisk islamisk byggnad från Kairo på ena sidan och av en  fornegyptisk byggnad eller staty på den andra. Från och med 2007 finns även 200 LE sedlar i cirkulation ( LE = livre égyptienne, franska för ”egyptiska pund”) samt helt nya sedlar på 500 LE.
Var uppärksam på att 50 piasters (70 öre) och 50 le (70kr) sedlarna ibland kan ”råka” blandas samman av taxichaufförer eller bazarsförsäljare – kontrollera därför noggrant om det står skrivet ”piaster” eller ”pund” på sedeln innan du accepterar växeln.
Växla kan du göra på banker, växlingskontor, och i hotellreceptioner, varav det sistnämnda vanligen har den minst förmånliga växlingskursen. Bankerna håller oftast öppet söndag till torsdag (från 9,00 till 17,00) . Växlingskontoren är öppna från morgon till kväll, inklusive fredag (utom mitt på dagen vid bönetid) och lördagar.
De största bankerna i Hurghada är CIB, NSGB, HSBC, Barclays, PNB Paribas, Arab African Bank.
Kredit-eller betalkort accepteras (om alls) endast i större gallerior, internationella butikskedjor, 5 stjärniga hotell och restauranger.
Bankomater finns det dock gott om i hela staden och är lätta att använda, och har ofta betydligt bättre växlingskurser än växlingskontor och banker, men ditt svenska kort måste vara Cirrrus anslutet (Maestro).
Har du låga uttags avgifter på ditt maestrokort kan du lätt ta ut de summor du behöver dag för dag (kontrollera med din bank). Växla hellst inte in stora summor på en gång, då egyptiska punds inte alltid är lätta att växla tillbaks till US-dollar eller euro, vare sig i bankerna eller på valutakontoren.

Tags:

Lämna ett svar