En nypa trappstegspyramid.

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

En nypa trappstegspyramid.

 
Den den gamla rikshuvudstaden Memfis nekropol Sakkara har förmodligen uppkallats efter dess falkhövdade väktare Sokar, och det denna ”stad” har att erbjuda dagens besökare är framförallt gravmonument från Gamla Rikets tid (2700-2150 f.Kr.) alltså från ”pyramidbyggarnas” tid. Här fann 3:e-6:e dynastiernas faraoner sin sista viloplats liksom också förtjänta medlemmar av hovet, och de medborgare i Memfis som hade råda att ordna en begravningsplats här.  Horemhebs grav, ”persernas” schaktgravar samt Serapeum och djurnekropolerna visar att Sakkara utnyttjades som begravningsplats ända fram till sentiden (715-332 f.Kr).
Tyvärr räckte inte ens mäktiga pyramider och mastabor för att avskräcka gravrövarna i deras jakt på guld. I stället utövade de en nästan magisk dragningskraft på t.o.m. muslimska och kristna byggherrar som här inte bara fann relativt billigt byggnadsmaterial utan också redan bearbetade stenblock som var mycket praktiska att återanvända i den egna arkitektoniska verksamheten.
Ändå lyckades vetenskapsmännen göra betydande fynd i nekropolen och bevara oförglömliga och intressanta vittnesbörd från en för länge sedan svunnen kultur som hade sin första stora tid under Gamla Riket.
För att monumenten skalll kunna bevaras i oförändrat skick kan man inte fritt besöka alla de monument som beskrivs här. Man kan behöva specialtillstånd som utfärdas av fornminnesförvaltningen. Antalet monument ökar dessutom ständigt genom de utgrävningar som hela tiden pågår på den väldiga begravningsplatsen och där arkeologer från ett stort antal länder deltar. Ett nytt museum har 2011 öppnats på platsen som är väl värt ett besök.
Läs mer om Sakkara:
Djosers trappstegspyramid

Tags: