Kairo 1941 -mina kvarter

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Kairo 1941 -mina kvarter

Härrom dagen fick jag ett spännande paket med posten.
Inga frimärken fanns på det stora bruna omslagspappret, men väl en stor militär stämpel med det brittiska emblemet, stämplat i röd färg.
Jag hade vänt mig till det engelska krigsministeriet, för att se om de hade kartor över Cairo innan 1952, och nu hade alltså deras svar kommit iform av ett tämligen tungt paket.
Efter att ha givit upp försöket att knyta upp ”rep-snöret” runt paketet, gick jag otåligt lös med saxen.
I paketet fanns kopia på en detaljerad karta över ”Down Town” Kairo, med alla dess gamla gatunamn, och viktiga byggnader utsatta, men jag fick även medsändt en kopia av en gamal ”guide-bok” till Cairo, med titeln ”Service guide to Cairo” från 1941. Och på försätts sidan i boken står följande
“This Guide is published by the Co-ordinating Council for Welfare of the Troops in EGypt with a view to providing useful information for officers and med of His Britannic Majesty´s Forces staying in, and coming on leave to Cairo, including particulars of Clubs, Restaurants and places of entertainment.”
En guidebok, som beskriver i detalj vart restauranger och barer, hårfrisörer och billiga hotell fanns – för att soldaterna under sina lediga dagar lättare skulle hitta i Kairo.
Området som jag bor i stadsplanerades, och byggde i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet, med Paris som förebild. De breda boulevarderna i Down Town kantades, då som nu, av många mycket vackra hus, som minner om en tid då Kairo verkligen var en kosmopolitisk stad. Och gatorna är fortfarande kantade av skuggande träd. Här byggdes några av då tidens första och största varuhus, och de flesta av de Europeiska modehusen fanns representerade här, långt innan t ex NK byggdes och invigdes i Stockholm.
Men 1952 skedde en militärkupp i Egypten och den kosmopolitiska eran kastades i ett slag över ända. Det till många delar korrupta kungahuset avskaffades och, abdikerade kung Farouk lämnade i exil, snabbt följt av många av de befolkningsgrupper som bodde i Down Town Kairo. Gatorna tvingades byta namn, då de tidigare kungliga namnen fick ge vika för nya namn som mer passade ”revolutionärerna” i smaken.
Med guidebokens, och kartans hjälp kan jag alltså nu förflytta mig lite grand bakåt i tiden – och lära mig mer om den stadsdel jag bor i. – T ex upptäckte jag att det legat ett mycket välrenomerat ”English Tea-room” i mitt grannhus, och många av de cafeer och restauranger som beskrivs finns faktist fortfarande kvar, med sina ursprunglaga namn.
Så nu idag skall jag ut på jakt, med den gamla guideboken i handen och besöka 1941 års Kairo med dess etablissemang och se vad som fortfarande finns kvar av det Kairo som 1941 endast hade 1, 3 miljoner invånare, mot dagens 20 miljoner!!!
Första besöket blir till en grekisk skräddare, som listas som en av de bästa. Jag förväntar mig inte att han finns kvar, men kanske skrädderiet(?) Hursomhellst är jag är övertygad om att jag med denna guidebok i handen kommer att träffa människor som fortfarande kan berätta mer om den stad som jag numer kallar “min egen”.

Lämna ett svar