Idag: Julafton i Egypten.

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Idag: Julafton i Egypten.

I dag, den (6: e januari) är det Julafton i Egypten och egyptens kopter strömmar snart till kyrkorna för den särskilda julliturgin. Julnattsmässan startar normalt sett 22:30 men många kristna möter upp med sina vänner och familj i kyrkorna redan från 21:00 och framåt. Gudstjänsterna pågår till strax efter midnatt då juldagen inleds, men vissa liturgier fortsätter under hela natten fram till klockan 4 på morgonen.

jul mässa Egypten

Julnattsmässa i Egypten


 
När julaftonsmässan avslutats, går man hem och bryter den långa fasteperioden med att äta en stor julmåltid där alla rätter på julbordet innehåller kött, ägg och smör, dvs. alla de ingredienser som de inte innehöll under den långa Adventsfastan. En mycket populär rätt på det egyptiska julbordet är ”Fata”, en lammgryta som innehåller bröd, ris, vitlök och kokt lammkött.
Juldagen
Under den ortodoxa juldagen (den 7:e januari) besöker man vänner, familj och bekanta för fortsatt fest och festligheter. Gästerna tar ofta med sig ”kahk” (speciella söta kakor) för att ge bort som presenter till värdfamiljerna.
Kahk

Kahk


 
Även om de kristna i Egypten är i minoritet, så är julen en nationell helgdag där hela befolkningen är ledig oavsett religiös tillhörighet. Ute ”på stan” är julen i Egypten  nästan lika märkbar som hemma hos oss i Sverige. De flesta större livsmedelsbutikerna säljer julgranar, julmat och dekorationer och många hotell, parker, skyltfönster och gator smyckas inför julen.
jul i egypten

Julaftonen i Egypten är en nationell helgdag där både muslimer som kristna är lediga från sina arbeten.


I Egypten kallas jultomten Baba Noël (”Pappa Jul”) och barnen hoppas att han under julnatten skall komma inklättrandes genom ett fönster för att lämna presenter. Som ”muta” lämnar de därför lite kahk i rummet för Baba Noël innan de går och lägger sig.

GOD JUL

Ps. Ett bra recept på traditionella julkakor hittar ni här: http://egyptian-food-recipes.com/egyptian-kahk-recipe/
 
santa jultomte egypten sfinx