Husraset i Egypten och eviga hyror

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Husraset i Egypten och eviga hyror

Många förundras då de kommer till Cairo/Alexandria över de dåligt underhållna husen; -gamla vackra sekelsskifteshus vars fasader och hissar låtits förfalla genom obefintliga underhåll.

Jag har själv bott i ett par sådan hus, pampiga tidigare övreståndslägenheter med fiskbensparkett och pigkammare, flertalet balkonger och köksingångar, mitt i centrala Kairo till relativt låga hyror. Samtidigthar hyresvärden själv bara betalar några enstaka kronor / månad för samma lägenhet, till fastighetsägaren, då President Nasser en gång itiden infört “eviga hyror” som inte justerats upp med infaltionen sedan 50-talet…och då finns det ju inte så mycket pengar att underhålla husen för.
Och ändå är det denna eftersatthet av underhåll som också gör Kairo till en dröm för alla som är intreserade av jugend arkitektur, eller varför inte Bauhouse? För även om husen är slitna, så har de gamla hissarna, trapphusmålningarna och fasad-dekorationerna ofta bevarats genom åren. Vackra (om än tämligen livsfarliga) hissar med slipade glasrutor, smidda ledstänger i husens trapphus, lägenhetsdörrar med frostat och slipat glas, brevlådor i mässing och konstfulla portar mot gatan

paris5.jpg

paris221.jpg
I byggboomens spår (Egyptens befolkning har mer än fördubblats sedan 1970-talet) byggs även nya våningar på redan befintliga och dåligt underhållna hus, vilket lett till många spektakulara och tämligen vanliga husras i Kairo och nu senast i Alexandria.

Hus i Kairo

Lämna ett svar